Last news in Fakti

19 Ноември, 2011 11:08 14 937 4

Защо Дубай? Деликатесите на автоизложението в арабската страна

  • дубай-
  • автосалон
Защо Дубай? Деликатесите на автоизложението в арабската страна - 1
снимки: Винсент Де Брабандере

Винсент Де Брабандере

ОАЕ, Дубай

 

Някой би се запитал защо да посещава автосалона в Дубай само два месеца след автомобилното изложение във Франкфурт. Производители като McLaren, Brabus, Gemballa и Mansory обаче предпочитат емирството пред IAA. И изглежда имат специална причина за това.

Може би фактът, който най-бързо хваща окото, е присъствието на McLaren – марка, която няма навик да участва в автосалони. „Ние не продаваме колите си по моторни изложения”, ми сподели представител на фирмата. „Но за Средния Изток правим изключение”. Присъствието на McLaren беше короновано от появата на световния шампион от Ф1 Люис Хамилтън.

Подобна беше мисията и на германската тунинг компания Gemballa. Любопитно или не, фирмата не взе участие в автомобилното изложение във Франкфурт миналия месец, което се намира само на 150 км от седалището й близо до Щутгарт. Представител на марката ми каза: ”Ние продаваме в Дубай, не в Европа”.

Друг специалитет от Дубай е щандът на Mansory. Може би сте видели германския тунинг производител в Женева. Тук, в Дубай, компанията си позволява щанд, по-голям от този на марки като Skoda или Peugeot. Питали ли сте се къде отиват тези уникати след участието си в салони? Както повечето автомобили се отправят към фирмените шоуруми за продажба. Изключение правят само всички творения на Mansory, които отиват директно в салоните на Prestige Cars в Абу Даби.

Следващият щанд от моята обиколка е този на Brabus. С Brabus CL 800 Coupe, базиран на Mercedes CL-Klasse, и Brabus E V12 800 Cabriolet, най-бързия кабриолет в света, развиващ скорост от 370 км/ч, марката заявява две от осемте световни премиери на изложението. Подобно на своите колеги, в Brabus са решили да не участват във Франкфурт, а да изчакат салона в Дубай.

Обиколката ми из коридорите на шоуто ме върна отново на щанда на McLaren. Там срещнах стар познат от Аston Martin, работещ в PR-отдела на компанията. Когато изразих почудата си да го видя при McLaren, той каза: „Тук съм инкогнито. Искам да видя какво предлага конкуренцията”. Попита ме как бих съпоставил Aston Martin до McLaren. „Съжалявам”, казах му. „Харесвам много Aston Martin, но тук е мястото, където вие губите. McLaren е технологично най-напредналата спортна кола”. Той ме прекъсна със следващ въпрос: „Но има ли душа?” Пообъркан леко от този въпрос, започнах да осъзнавам, че е прав. Няма богато минало като Jaguar, Mercedes-Benz или Bentley. Междувременно наблюдавах дизайна на возилото и почувствах, че следващата Honda NSX би могла да изглежда също по този начин. Отново бях пробуден от моя събеседник: ”Кажи ми: можеш ли да нарисуваш логото на McLaren със затворени очи?” Не мога. Оставям на вас това малко домашно. Дори не ви моля да затворите очите си. Просто вземете лист хартия и химикал и се опитайте да нарисувате логото на McLaren.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Unknown

    5 0 Отговор
    Евала за статията и особено края... Не мисля, че има какво толкова да се коментира самото изложение...всички работят за пари, няма да ходиш да продаваш Туатара или MP412C редом до ВАГ... пари при пари ходят :), с удоволствие бих дори само се разходил между тези коли да оплакна очите и сгрея сърцето си..
  • 2 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    dubai si e dubai
  • 3 pacoran

    0 0 Отговор
    ne6to koeto ako ima6 vuzmojnost triabva da otide6 a vidi6 tva e izlojenieti s dve dumi
  • 4 пешо

    1 0 Отговор
    Не всеки може да нарисува разярен ягуар, а то и дали е такъв, след като са на ФОРД,........ та мисълта ми е,............ никакво спокойствие на стара слава, много марки са орезилени,...............например ВОЛВО,..........