Отидете към основна версия

7 157 25

Еврокомисар показа жълт картон на VW

  • vw-
  • еврокомисар-
  • фолксваген-
  • дизел-
  • елжбета бенковска

Еврокомисарят по промишлеността: “VW да модифицират дизеловите си автомобили най-късно до края на 2017г. – в противен случай – спиране от движение“

Снимка : БТА / АП

Елжбета Биенковска, еврокомисар по „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия (МСП)“, призова транспортните министри на страните членки да настояват Volkswagen да изтегли и модифицира 100% от дизеловите си автомобили с манипулиращ софтуер, съобщи немското информационно издание „Виртшафтсвохе“. Полският политик подкани концерна от Волфсбург да действа бързо и отговорно или в противен случай дизеловите им автомобили ще получат забрана за движение.

Бенковска критикува VW директно. По думите ѝ на 19 юни тя е отправила писмено запитване за актуална информация относно изтеглянето на дизеловите автомобили до шефа на концерна Матиас Мюлер, на което все още няма отговор.

„Нито политиците, нито индустрията имат интерес пазарът на дизелови коли да се срине вследствие на забрана за движение. Това би отнело на концерните средствата, които биха могли да инвестират в автомобили с нулеви вредни емисии“, коментира еврокомисарят. Все пак, като крайна мярка за предпазване на населението на Европа, Елжбета Биенковска не изключва спирането от движение на дизеловите автомобили с манипулиращ софтуер. Критериите за подобни действия обаче трябва да бъдат съгласувани с останалите страни членки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини