Отидете към основна версия

19 411 15

E- или G-Klasse? А защо не и двете!

  • mercedes-benz-
  • e-klasse

Искате наистина проходим автомобил, но по една или друга причина не си падате по Geländewagen? Няма проблем! Създателят на новата E-Klasse Юрген Еберл и колегите му са решили да проверят на практика генетичната съвместимост между E- или G-Klasse и резултатът е впечатляващ.

Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain 4x4² изглежда като идеалния автомобил за българските пътища. Сходствата с името на най-бруталната G-Klasse не са случайни. Комбито има същите портални мостове като всъдехода със същото обозначение.

Противно на очакванията за основа на автомобила е взета обикновена E-Klasse, а не версията All-Terrain. Еберл обяснява избора си с предпочитанията си към трилитровия бензиновия V6 с 333 к.с. и 480 Нм, който се монтира на обикновеното комби, но не и на модификацията с повишена проходимост.

Инженерите на Mercedes-Benz са съсредоточили повечето си усилия в окачването на колата. Отпред има допълнителна подрама, а отзад са променени местата на крепежните точки и дори колелата.

Целта е била да се отвори място за редуктори, с които да се постигне желаният клиренс. В резултат E-Klasse All-Terrain 4x4² може да минава над препятствия с височина 420 мм или над два пъти повече от стандартния модел.

За увеличение клиренс помагат и новите 20-цолови колела, заимствани от R-Klasse. Те са обути с всъдеходни гуми, приютени под калникови арки, които немците са отпечатали на 3D-принтер.

Благодарение на модификациите E-Klasse All-Terrain 4x4² може да гази във вода с дълбочина 500 мм. Предният ъгъл на атака е 35.8, а задният - 35.6 градуса.

Системата за задвижване на четирите колела е същата като в E-Klasse All-Terrain. Въртящият момент се предава към двата моста във фиксирано съотношение 45:55 в полза на задния. Блокажи не са предвидени.

За съжаление Mercedes-Benz няма никакви планове за серийното производство на автомобил като E-Klasse All-Terrain 4x4². Това обаче като нищо може да се промени под натиска на потенциалната клиентела, която такъв автомобил би спечелил.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини