Отидете към основна версия

63 652 41

Какви коли не трябва да купувате

  • автомобили-
  • втора употреба-
  • нови-
  • проучване

Статистическите и аналитични агенции по света се занимават с всевъзможни изследвания на автомобилна тематика. Някои от проучванията могат да се определят като безумни, но има и такива, от които човек може да извлече някаква полза.

Едно такова е свързано с обезценката на новите автомобили и остатъчната им стойност, когато решите да се разделите с тях. Спред въпросното проучване, направено от Avtostat най-трудно продаваемите автомобили на старо са Jaguar XF и Renault Laguna.

Не трябва да купувате и коли на марката Cadillac, защото на вторичния пазар в Европа те почти не се котират. От тях най-много (40% за две години) се обезценява модела CTS. Лидер в тази класация е колата, която най-много се продава у нас като нова Dacia Sandero.

Ако изберете такъв автомобил, то след три години можете да го продадете със само 14.9% загуба от първоначалната му стойност. Много внимателно трябва да се отнасяте и към избора на цвят за вашия нов автомобил.

Според изследване, направено от iSeeCars цветовете влияят на стойността на автомобилите на старо. Много неизгодни са жълтите коли, които губят от цената си над 25% само заради цвета.

27.6% за три години пък ще загубите ако изберете оранжев автомобил. Най-недолюбван цвят обаче е зеленият, загубите от който възлизат на 31.3%. Още едно интересно проучване, показва друг тип коли, които се избягват при т.нар. "втора ръка".

По данни на CarInsurance пък, най-смущаващият автомобил сред купувачите на употребявани автомобили е Smart fortwo. Колата се обезценява заради скъпата си поддръжка и недотам функционалната откъм пространство каросерия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини