Отидете към основна версия

9 221 26

Трети сме по внос на евтини стари дизели от Германия

  • дизел-
  • дизелгейт-
  • износ-
  • внос-
  • употребявани автомобили-
  • германия

От началото на годината износът на употребявани дизелови автомобили от Германия се е увеличил с 20.5% до 239 541 бройки, съобщават аналитици от Университета по приложни науки "Вюрцбург-Швайнфурт" в съвместно пазарно изследване с Асоциацията на европейския бизнес.

По данни на Федералното статистическо управление най-голям ръст бележат доставките на стари коли с дизелови двигатели за Украйна (136%). На второ място се подрежда Хърватия с 89.6%, а на трето и четвърто - България (+27.7%) и Румъния (+26.8%), съобщава немското издание Automobilwoche.

След скандала с манипулирането на вредни емисии и спадането на популярността на дизеловите автомобили продажбата им на местния пазар става все по-трудна. Интересът към тях спада, търговците се оплакват от спад в цените и износът очевидно ще продължава да расте.

"Освен за страни от ЕС като Хърватия, Словения, България и Румъния старите дизелови автомобили намират радушен прием в Украйна, в която митата за коли втора ръка от Евросъюза са относително ниските 7.3%", коментира Кристиан Киле, професор по приложна логистика в Университета "Вюрцбург-Швайнфурт". Той отбелязва, че употребяваните дизели са най-търсени в по-слаборазвитите европейски държави главно защото са евтини.

Според Киле в тези страни най-добре се харчат именно автомобили с "мръсни" двигатели. По-съвременните и чисти дизели втора ръка намират купувачи на по-взискателните пазари като Испания, Австрия и Франция. В държави с по-висока екологична грамотност вносът на употребявана дизелова техника от Германия спада - в Норвегия с 26.6%, в Швейцария с 18.7%, а във Финландия - с 9%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини