Отидете към основна версия

8 185 5

Напечатаната състезателна кола на VW

  • vw-
  • volkswagen-
  • pikes peak-
  • 3d принтер

Много части от новата състезателната кола VW I.D. R, която спечели тазгодишното издание на известното състезание "Пайкс Пийк" в Скалистите планини, са направени от 3D принтер. Най-вече става дума за малки компоненти като кабели.

Освен това 3D технологията е била използвана многократно по време на разработването на болида. В тази фаза се тества модел в мащаб едно към две спрямо крайната версия. “За изработването на състезателната кола използвахме около 2000 части, произведени чрез 3D принтер“, обясни ръководителя на отдела за симулация на VW Motorsport Бенджамин Аренхолц.

През цялото време инженерите са работели под огромен времеви натиск – те са разполагали с едва осем месеца и половина, за да създадат новия VW I.D. R. Спазването на този график би било почти невъзможно без триизмерното печатане, чрез което частите биват произведени само за няколко дни. За сравнение Аренхолц допълни, че за конвенционалното производство на един компонент са нужни седмици.

I.D R разполага с електрическо задвижване и 680 к.с. Той успя да измине 20-километровата отсечка на традиционното състезание в Colorado Pikes Peak за рекордното време от 8,13 минути. VW иска да включи събраните информация и опит от създаването на автомобила в серийното производство на електрически автомобили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини