11 Август, 2018 13:00 8 168 5

Напечатаната състезателна кола на VW

  • vw-
  • volkswagen-
  • pikes peak-
  • 3d принтер

Много части от новата състезателната кола VW I.D. R, която спечели тазгодишното издание на известното състезание "Пайкс Пийк" в Скалистите планини, са направени от 3D принтер. Най-вече става дума за малки компоненти като кабели.

Освен това 3D технологията е била използвана многократно по време на разработването на болида. В тази фаза се тества модел в мащаб едно към две спрямо крайната версия. “За изработването на състезателната кола използвахме около 2000 части, произведени чрез 3D принтер“, обясни ръководителя на отдела за симулация на VW Motorsport Бенджамин Аренхолц.

През цялото време инженерите са работели под огромен времеви натиск – те са разполагали с едва осем месеца и половина, за да създадат новия VW I.D. R. Спазването на този график би било почти невъзможно без триизмерното печатане, чрез което частите биват произведени само за няколко дни. За сравнение Аренхолц допълни, че за конвенционалното производство на един компонент са нужни седмици.

I.D R разполага с електрическо задвижване и 680 к.с. Той успя да измине 20-километровата отсечка на традиционното състезание в Colorado Pikes Peak за рекордното време от 8,13 минути. VW иска да включи събраните информация и опит от създаването на автомобила в серийното производство на електрически автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мани бегай

    20 2 Отговор
    Абе дано има полза от тия данни. Сега ще си купя 3D принтер и повече няма да си купувам авточасти. :D
  • 2 АЛФА Q4

    3 11 Отговор
    ОТКАКТО НАВЛЯЗОХА КОПЮТРИТЕ И НЕ СЕ ИЗИСКВа ИНТЕЛЕКТ И ТАЛАНТ ШВАБИТЕ ПОДСКОЧИХА
    СМЕШКОВЦИ ДОСЕГА СИ БЯХА НУЛИ
    СА СА МАЛКО ПО РАЗЛИЧНИ
  • 3 Karuca r500

    1 11 Отговор
    20км за 8мин.и нещо. Ми аз с камиона минавам 15км.за 10мин.е.ата в колата счупена!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Karuca r500":

    Ти с камиона на Пайк Пиикс не можеш мина един километър , а не 20 , да не говорим пък въобще за време !! Да беше погледнал поне за какво става въпрос да видиш колко е най-доброто време на ДВГ въобще за цялата история !! Ама важното е да си покажем простотията пред публиката , нали ??!!
  • 5 Jack Bauer

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ...са направени от 3D принтер. Най-вече става дума за малки компоненти като кабели...

    Само не разбрах за какво им е да 3D-принтират кабели, като може да си отрежат парче от жицата колкото им трябва :D:D:D Някой май се е загубил в превода.