Отидете към основна версия

21 Август, 2018 10:57, обновена 21 Август, 2018 10:57 242 483 114

Как да увеличим мощността на колата сами?

  • мощност-
  • тунинг-
  • автомобили

Най-лесният начин за това е да се посети специализирано ателие за доработка на автомобили и там да се направи т.нар. силов тунинг на колата. Това обаче е скъпо за голяма част от собствениците на употребявани коли.

Има обаче и начини, които могат да повишат мощността на автомобила ви и за които не се изискват много финанси, а повечето "операции" могат да се извършат и от самия собственик на автомобила. Ето някои от тях.

Гориво с по-високо октаново число


Това е най-лесният начин, но за да прибегнете до него е нужно да сте наясно дали колата ви може да понесе т.нар. 100-октанов бензин, например. Колата ще върви по-добре, но има двигатели, в които прегарят клапани от такова гориво.

Премахване на катализатор


Това действие не е много препоръчително, защото първо е забранено, а второ - шумът и замърсяването на въздуха са в пъти повече. Въпреки това премахването на катализатора ще вдигне мощността на автомобила с около 5 конски сили.

Нова ауспухна система


Това начинание е по-скъпо, но ако имате средства и мерак, то не е никак лоша идея. Тръбите с по-голям диаметър, както и т.нар. спортни гърнета могат да вдигнат осезаемо мощността на колата, както и шумът обаче.

Смяна на свещите


Много хора пренебрегват смяната на свещи, но с течение на времето тяхната работа се влошава, което се отразява на двигателя. По-добрата искра ще повиши с малко мощността, но най-вече ще подобри работата на мотора.

Смяна на въздушен филтър


Стандартните въздушни филтри оказват доста голямо съпротивление на въздуха. Има и такива, наречени "спортни", които се характеризират с нулево съпротивление. Така мощността ще се увеличи, но не осезаемо.

Чип тунинг


И ако всичко това не ви е достатъчно (защото то определено не е), то трябва да се спрете на т.нар. препрограмиране на електрониката. В зависимост от типа автомобил (дизелов или бензинов) мощността ще се покачи различно, но и в двата случая ще се усети. За целта обаче се изисква програмно обезпечение и определени умения и познания.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 105 гласа.

Свързани новини