Отидете към основна версия

12 788 17

Запознайте се с първото серийно електрическо Audi

  • audi-
  • e-tron

В Сан Франциско се състоя премиерата на първата серийна електрическа кола на марката Audi. Това е кросоувърът e-tron, който е снабден с два електромотора, електрическа 4х4 система, както и с уникална система за рекупериране на енергията, разполагаща с три режима на работа.

Дължината на e-tron е 4 902 мм, широчината - 1 938 мм, а височината - 1 664 мм. С тези габарити e-tron се позиционира между моделите Q5 и Q7. В салона се побират до пет пасажера, а обемът на багажното отделение е 600 литра.

Дизайнът на e-tron е в стила на останалите модели на марката, като сред особеностите му е осмоъгълната радиаторна решетка с активни ламели. Системната мощност на двата електрически двигателя (по един на всяка ос) е 360 конски сили, а максималният въртящ момент е 561 Нм.

В режим overboost, който позволява повишаване на мощността за осем секунди, конските сили нарастват до 408, а пиковият момент - до 660 Нм. Любопитно е още, че при движение със средна скорост, задвижващ електромотор е само задният.

30% от заряда на батериите се осъществява от гореспоменатата система за рекупериране на енергията. Иначе, от 0 до 100 км/ч e-tron ускорява за 5.5 секунди, а максималната му скорост е 200 км/ч. С едно зареждане по цикъла WLTP електрическото Audi може да измине 400 километра.

Батерията е с капацитет 95 киловат часа и се зарежда за 8.5 чеса. На бърза зарядна станция, до 80% от заряда се "пълни" за 30 минути. Audi e-tron е снабден и със система за контрол на устойчивостта, която е на четири нива и разполага със седем режима на работа

Пневматичното окачване може да регулира клиренса в диапазон от 76 мм, а 4х4 системата работи аналогично с quattro ulta - предният електромотор се включва при загуба на сцепление на задната ос или при рязко натискане на педала на газта. Управлението на функциите става от два дисплея с диагонали 10.1 и 8.6 мм.

Продажбите на първото серийно електрическо Audi ще започнат в края на тази година в Европа с цени от 79 900 евро. Автомобилът ще се появи в САЩ през пролетта на следващата година. Базовата цена на пазарите зад Океана ще е $74 800.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини