Отидете към основна версия

8 209 28

Volkswagen: Гаражната доработка до Евро-6 е опасна

  • volkswagen-
  • дизелгейт-
  • модернизация-
  • доработка

Със затягането на екологичните норми и забраната за движение на стари дизели в централните части на много европейски градове една нова услуга става все по-популярна. Малки сервизи предлагат доработка на автомобили с екостандарт Евро-5 до актуалния Евро-6.

От Volkswagen, заради чиито манипулации избухна скандалът Дизелгейт, обаче гледат с подозрение към гаражните модернизации. От концерна предупреждават, че подобни вмешателства в оригиналната конструкция на автомобилите е не само неефективна, а може да доведе и до обратен на желания ефект.

Според немците дизелите от предишните поколения не са проектирани за работа с новите системи за пречистване на емисиите. Колите с такива двигатели, произведени в периода 2011-2015 г., когато бе в сила стандартът Евро-5, са снабдени с филтри за сажди, катализатори, системи за рециркулация на отработените газове и специален софтуер. Надграждането до Евро-6 обаче изисква още повече доработки, които не могат да бъдат извършени в гаражни условия без предварително изследване.

Модифицираните системи, които в момента се предлагат на пазара, са рискови, твърдят от Volkswagen и настоятелно съветват те да бъдат избягвани. Монтажът на такова оборудване водел до увеличаване на разхода с 6%, което влошавало допълнително екологичните показатели на двигателя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини