Отидете към основна версия

7 624 29

Глобиха полицай за превишена скорост по време на преследване

  • глоба-
  • скорост-
  • преследване-
  • полиция-
  • швейцария

Върховният федерален съд на Швейцария отхвърли жалбата на женевски полицай да му бъде отменена глоба в размер на 600 франка (€528), задето превишил позволената скорост, докато преследвал престъпници, съобщава The Local. Автомобилът на ченгето бил засечен да се движи с 92 км/ч при ограничение от 50.

Съдът не взел под внимание твърденията на полицая, че в момента на нарушението гонел с колата си заподозрени за обир на банкомат. Камери го заснели превишава скоростта на два пъти - веднъж с 30 км/ч, а след това и с 42 км/ч.

Според съдиите първото нарушение било тактически оправдано предвид сложната ситуация. Второто превишение на скоростта обаче представлявало грубо погазване на правилата за движение по пътищата.

В съдебното решение се споменава, че дори при преследване на предполагаеми престъпници скоростта трябва да бъде съобразена с обстановката и да не създава опасност за останалите участници в движението. Според съдиите при второто превишаване на ограничението полицаят знаел добре, че няма риск бегълците да причинят вреда някому, и нямало нужда да кара като обезумял.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини