Отидете към основна версия

5 913 13

Alpina готви конкурент на бъдещото M5

  • alpina-
  • bmw-
  • b5-
  • m5

Новото поколение на баварската петица е отскоро на пазара и все още няма екстремна М-версия. По традиция М5 винаги излиза по-късно. На този етап най-мощното ново BMW 5er се очертава да е дело на Alpina.

Известното тунинг студио вече е в напреднал стадий на разработка и ще представи доработената си версия още следващия месец. Това ще стане по време на ежегодното британско шоу Goodwood Festival of Speed.

За сега обаче можем да видим иновацията само на компютърен образ, а относно динамичните и технически показатели се знае малко. Известно е, че двигателят ще разполага с двойно турбо, като най-вероятен донор е 4.4-литровият V осмак с мощност 500 к.с. и въртящ момент 700 Нм.

В момента именно този агрегат се монтира на суперседана Alpina B7, базиран на седмата серия на баварците. Всъщност от Alpina може да се очаква много, защото те не са само фирма за доработка на автомобили. Формално компанията има статут на независим производител, който щампова собствени VIN номера на колите си.

Ако предположенията се окажат верни, Alpina B5 няма да задмине по динамика сегашното M5 с десетцилиндров агрегат, но показателите й ще са близки до него. Всъщност всички разработки на Alpina са малко "по-скромни" от М-версиите. Характерното за колите на Alpina е, че при огромна мощност те съхраняват сравнително комфортна возия.

Няма съмнение, че салонът на Alpina B5 ще бъде значително по-луксозен от този на стандартната петица. Това е и коронният номер на тунинг ателието.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини