Отидете към основна версия

36 994 46

Глоба за 1 км/ч над позволеното

  • глоба-
  • превишена скорост-
  • холандия

Хиляди шофьори негодуват срещу санкции, налагани за превишение на позволената скорост с едва 1 км/ч в Холандия. От 2012 г. властите в страната са прибрали за подобно нарушение почти €5 млн., съобщава Algemeen Dagblad.

През последните 7 години след въвеждането на т.нар. "микроглоби", които се налагат дори за най-незначителните нарушения, "честитки" с получили над четвърт милион автомобилисти, карали с 1 км/ч над лимита. 165 000 шофьори са наказани за превишаване на скоростта с 2 км/ч, а около 120 000 - за 3 км/ч.

Парадоксалното е, че "прегрешението" от 1 км/ч се наказва с €11, а административните разходи са в размер на €9, т.е. почти половината от глобата. Подобен педантизъм би трябвало да радва холандските полицаи, но това изненадващо съвсем не е така.

Според полицейските синдикати такова преработване от страна на властите намирисва повече на пълнене на хазната за сметка на дреболии, отколкото на превенция и реална грижа за безопасността по пътищата, а най-лошото е, че може да подкопае обществената подкрепа за системата като цяло.

Холандия въведе "микроглобите" през 2012 г., когато максималната скорост по магистралите в страната бе увеличена на 130 км/ч. Санкциите се определят по формула за преизчисляване на отчетената скорост с компенсация за евентуални грешки.

Повечето холандски шофьори обаче смятат, че отрицателната корекция от 5 км/ч е прекалено малка. Тя предполага санкция за всеки, който кара със 136 км/ч при ограничение 130 - разлика, която скоростомерите в автомобилите често дори не са в състояние да регистрират.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини