28 Март, 2019 18:37 36 971 46

Глоба за 1 км/ч над позволеното

  • глоба-
  • превишена скорост-
  • холандия

Хиляди шофьори негодуват срещу санкции, налагани за превишение на позволената скорост с едва 1 км/ч в Холандия. От 2012 г. властите в страната са прибрали за подобно нарушение почти €5 млн., съобщава Algemeen Dagblad.

През последните 7 години след въвеждането на т.нар. "микроглоби", които се налагат дори за най-незначителните нарушения, "честитки" с получили над четвърт милион автомобилисти, карали с 1 км/ч над лимита. 165 000 шофьори са наказани за превишаване на скоростта с 2 км/ч, а около 120 000 - за 3 км/ч.

Парадоксалното е, че "прегрешението" от 1 км/ч се наказва с €11, а административните разходи са в размер на €9, т.е. почти половината от глобата. Подобен педантизъм би трябвало да радва холандските полицаи, но това изненадващо съвсем не е така.

Според полицейските синдикати такова преработване от страна на властите намирисва повече на пълнене на хазната за сметка на дреболии, отколкото на превенция и реална грижа за безопасността по пътищата, а най-лошото е, че може да подкопае обществената подкрепа за системата като цяло.

Холандия въведе "микроглобите" през 2012 г., когато максималната скорост по магистралите в страната бе увеличена на 130 км/ч. Санкциите се определят по формула за преизчисляване на отчетената скорост с компенсация за евентуални грешки.

Повечето холандски шофьори обаче смятат, че отрицателната корекция от 5 км/ч е прекалено малка. Тя предполага санкция за всеки, който кара със 136 км/ч при ограничение 130 - разлика, която скоростомерите в автомобилите често дори не са в състояние да регистрират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд с кирка

    242 9 Отговор
    Съгласен съм! Пропорционално на моята заплата глобата ще е около 3 евро. Знам много добре защо се пускат такива статийки. Подготвят ни. Дрането ще продължава още. Имаш ли кола - яко доене и стригане. Свещи да си купят!

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Тошо

    147 7 Отговор
    Фабрика за пари в световен мащаб е това, лесни парици, без да се потят много си пълнят джобовете

    Коментиран от #37, #40

  • 3 Шшъъът

    136 3 Отговор
    Тихо наще тапаци да не разберат.

    Коментиран от #8

  • 4 гербане

    109 15 Отговор

    До коментар #1 от "Луд с кирка":

    Съгласявам се с теб, подготвят ни, Боко е бесен заради апартаментите и ще си го изкара, както винаги върху обикновените хора ! Дране до дупка, гласувайте за ГЕРБ ! Новите камери, които закупиха още трябва да са рентабилни и да печелят и не става въпрос за превенция !
  • 5 До Бойко

    52 4 Отговор
    Дайте акъл ся и на наште......................те затова не се бяха сетили. Нали трябва да се пълни бюджета...............че не го напълнихме тоя бюджет

    Коментиран от #9

  • 6 Тираджия

    46 4 Отговор
    Автора забрави да уточни камерите. Масово по магистралата замерват скоростта с камери за средна скорост. Рядко изкарват триногите да снимат фикс скорост. А иначе калкулират скороста с 3км/ч +/- и отделно 3км компенсира със сложен алгоритъм.

    Същия този алгоритъм управлява и светофарите им. Благодарение на него рядко се получават задръствания, освен в час пик и по магистралите.

    Коментиран от #27

  • 7 Един

    33 6 Отговор
    Имало и по зле от нас!!!
  • 8 бай хой

    37 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шшъъът":

    ако го правят тук ще си сложим темпомати за традско извънградско и за магистрала и пак ще ни лапат гомнарите рекетьори
  • 9 562

    31 6 Отговор

    До коментар #5 от "До Бойко":

    той се източва/приватизира/ от партия гроб за секунди- как да е пълен?
  • 10 Бай Шиле

    25 33 Отговор
    Крайно време е и тук да стане така.Вчера в 01 часа,един профуча с 70 км/ч на Цариградско покрай Враня.А има ограничение 60.Ами ако Царя беше излезнал на разходка?Щеше да стане цареубийсво.Трябват яки глоби за "джигитите".
  • 11 Driving pleasure

    67 1 Отговор
    Тая пътна безопасност навсякъде се превърна просто в една добра далавера. Пука му та му дреме на политика за тебе, дали си превишил с 5 или с 50 - важното е да си трудоспособен и да му кихаш и колкото повече толкова по - добре и всички мислели за мене видиш ли... айде спрете! Оцелявам и без или по-скоро въпреки вас!
  • 12 onq s konq

    14 77 Отговор
    Стига с тия апартаменти! Да се концентрираме върху безопастноста на нашите деца.Да се забранят старите коли - убийци на децата ни.С изключение на Мерцедес и БМВ,колите да карат с 30 км/час.Само така ще се оправим.

    Коментиран от #13, #15, #43

  • 13 Иванов

    67 7 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Ще се оправим когато твойте идоли Боко и Цоко влязат в дрънголника!
  • 14 Холандия

    24 1 Отговор
    Мен ме глобиха за 5км/ч. и после за 6км/ч. Общо около 100 евра...
  • 15 любопитен

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Твоето бмв стана ли на 14 години?
  • 16 биби

    20 0 Отговор
    В Uk....също дерат за над 1-2 км/ч отгоре
  • 17 Брат

    56 2 Отговор
    Хммм... всеки ден можеш да научиш нещо интересно от Фактите. Ето днес разбрах, че 9 е почти половината от 11. А колко ли е 3/4 от възрастта на редактора :)

    Коментиран от #26

  • 18 Патриот

    50 2 Отговор
    Нормално! Там мъж с мъж може да създаде семейство, имат и трети пол.
    Нормално за такава извратена държава.
  • 19 onq s konq

    25 5 Отговор
    Не само Холандия,а и целия т.н."Запад" имат пътища-огледало,докато наще са пълни с "кратери" и "дупка до дупка".В един момент обаче се оказва че у нас се кара с до 280 в час,а там шушомигите просят унизително 1-2 км/ над 130?!А иначе и у нас както и там ИМА ГЛОБИ за превишена скорост,само с тая подробност че ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ са далеч по-високи от нашите и категорично ние СМЕ БЕДНИТЕ А ТЕ-БОГАТИТЕ.Защо обаче там ДОРИ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОМИСЛЯТ да карат като нас?Дали защото са СЪВЕСТНИ за разлика от нас?Грешно предположение:)-истината е че НЕ САМО нямат пари за глоби и ако това се случи ще пърдят от глад МЕСЕЦИ НАРЕД,ами като нищо може и да бъдат напъхани в дранголника!Е питам аз-КЪДЕ Е РАЯТ-ТАМ ИЛИ ТУК?!
  • 20 Голем смях

    46 12 Отговор
    Стига писахте простотии.Днес един 20 годишен примат с БМВ изби едно семейство от 4 човека.Заради превишена скорост.Българинът разбира само от глоби .Такава анархия като в България няма в Европа.Пияни,дрогирани,без книжки ,без мозък .Нормалните вече не могат да излязат на пътя без страх за живота на себе си и семействата си.

    Коментиран от #28

  • 21 НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

    38 1 Отговор
    Това е абсурдно. Аз ако постоянно си гледам скоростомера по-скоро ще се ударя някъде, отколкото карането ми да бъде безопасно. Естевено обаче никой не се интересува от жертвите по пътя. Идеята винаги е била да се пълни гушата на държавата...
  • 22 Изи бейби, изи

    6 1 Отговор
    По -полека, забави....забави....Май така се пееше.
  • 23 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 15 Отговор
    Пълни идиотизми магистралите трябва да са без лимит направете пътища едните за коли дето ше карат до 150 и други магистрали дето са без лимит и които кара с по малко от 150 или 200 глоба и друго вместо да рекетирате хората по пътищата за всичко направете така които през годината няма нарушения получава за коледа 1000евро бонус и катастрофите драстично ще намалеят но това не е целта на управниците защото така няма да рекетират хората
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Фен нс БМВ

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Брат":

    Почти половината от глобата, пише в статията. Освен ако не е редактирана...
  • 27 куку руку ку

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тираджия":

    А още повече, че производителите на автомобили нарочно завишават показанията на скоростомера. До 60 км/ч, скоростомера отчита точно, от там нагоре показанията се завишават. При 90 км/ч разликата е 4-6 км/ч, при 130 км/ч отива към 7-9км/ч. Или ако караме по скоростомер със 130, то реалната ни скорост е 121-123 км/ч. А още повече ако засичат по средна скорост. Ако за участък от 10 км. са засекли скорост 131 км/ч, то юнакът нейде по трасето е вдигал и 150, освен ако не кара с темпомат. А защо е така е дълго за обяснение.

    Коментиран от #36

  • 28 Random

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Голем смях":

    1. Ти разлика между несъобразена и превишена правиш ли? 2. Бил е в насрещното, това не е от скорост, а от идиотизъм

    Коментиран от #34

  • 29 Holandeca

    4 1 Отговор
    Vkliuchitelno i na men mi stigna fish za 2km/h nad ogranichenieto na Holandskia adres kato bqh minalata sedmica. Ne dai si boje tezi nashte pacienti tuka v Bulgaria da razberat za tva.
  • 30 Зюмбюл

    10 1 Отговор
    Ами нали някой трябва да плати социалните на нашите роми в Холандия!
  • 31 истинко

    7 7 Отговор
    Прави са си холандските закони! Когато на знака пише 130 - това значи до 130! Всякакво друго тълкуване е идиотия! Само в Булгаристан когато на ограничение до 120 км. час може да караш със 180 км. в час и да ти се размине! колкото по-тъпа е държавата, толкова е по-тъпо населението й и толкова по идиотски са регулациите й!
  • 32 Townboy

    5 1 Отговор
    ЕС все повече заприличва на СССР!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Голем смях

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Random":

    Обикновено в насрещното се навлиза след висока скорост и невъзможност да се вземе завоя.Все пак не се е случило на Шипка .
  • 35 дедо

    3 0 Отговор
    Точно това е нужно,яко дялкане и без заплата за 10 км в час. Ако липсва фактора страх и бъркане здраво в джоба,ще си я караме както си е сега...

    Коментиран от #38

  • 36 Тираджия

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "куку руку ку":

    Бе те там имат ограничения яко. На голяма част от магистралите ограничението е 100, а пък с под 60 или 70 не съм сигурен по магистралата (неоснователно ниска скорост, сиреч минимална скорост) , 270 евро е глобата. Но там баири няма, единствените възвишения са виадуктите и тунелите, които отиват под кота 0. На мен като цяло ми харесва Холандия, предубедени са към източноевропейците, но са пичове като цяло.
  • 37 Минчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Тошо":

    Чудят се вече как да ни вземат и оскъдните стотинки. А Цигани на с книжка от магарешкия остров и колко като него кво става аз ще мина не с 1 а с 10 км. по бързо и едва ли ще пострада някой а такива трябва да дебнат........ Или друго да посъберът левчета то ясно е написано в началото като касиер само че с камери наистина няма такава държава де са ви пътищата де са ви заплатите няма ги ми дайте нещо и вие стига сте искали
  • 38 Ми да

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "дедо":

    А как я караме сега...... Поясни аз разбирам сгрешил незгрешил все глобен.....
  • 39 Тцццц

    2 0 Отговор
    До коментар 12.Даааааа колко си права.... Тия с BMV та не убиват по един ами затриват наред по три четири трупа наведнъж....

    Коментиран от #41

  • 40 Марио

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Тошо":

    Ти па големия разбирач

    Коментиран от #44

  • 41 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тцццц":

    Който, не може да кара бмв да си купи мерцедес или ауди лешперче

    Коментиран от #42

  • 42 Тцццц

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Киро":

    Тях пък ще го подкара.
  • 43 Оффффф

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Мислиш ли?
  • 44 Бай Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Марио":

    Не с лошо де
  • 45 волен сидеров

    2 0 Отговор
    продай си нивата ,купи си пушка
  • 46 Корола

    0 0 Отговор
    Така се поддържа ред.