Отидете към основна версия

26 968 14

Mercedes-Benz ще плаща по €3000 на собствениците на мръсни дизели

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • компенсация-
  • субсидия-
  • дизелгейт

Германският концерн Daimler AG ще субсидира с по €3 000 модернизацията на филтрите на отработените газове на стари дизелови модели на Mercedes-Benz, съобщава Automotive News Europe. Парите ще могат да получат собствениците на автомобили с екологичен стандарт Евро-5, произведени в края на миналото и началото на това десетилетие.

Производителят бе принуден да предложи на клиентите си компенсация, след като общинските власти в Германия получиха правото да забраняват движението на превозни средства с дизелови двигатели, които не покриват нормите за чистота. Субсидията ще бъде достъпна в региони, където собствениците на нафтови коли могат да се сблъскат със законодателна забрана да ги ползват.

За момента програмата предвижда изплащане на парични компенсации само за автомобили с Евро-5, тъй като Mercedes-Benz вече е одобрил пакет от доработки за техните двигатели. Не е изключено обаче в скоро време Daimler да бъде принуден да предложи субсидии и за преоборудването на по-стари дизели.

Първоначално Mercedes-Benz отказваше да преоборудва с нови филтри нафтовите си модели, попадащи в "рисковата група". Производителят предлагаше проблемът да бъде решен чрез обновяване на управляващия софтуер и призоваваше клиентите си да купуват по-екологични коли. Инициативна група от собственици обаче успя да се пребори за програма за модернизация за сметка на компанията.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини