Last news in Fakti

8 Август, 2019 12:52 26 960 14

Mercedes-Benz ще плаща по €3000 на собствениците на мръсни дизели

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • компенсация-
  • субсидия-
  • дизелгейт

Германският концерн Daimler AG ще субсидира с по €3 000 модернизацията на филтрите на отработените газове на стари дизелови модели на Mercedes-Benz, съобщава Automotive News Europe. Парите ще могат да получат собствениците на автомобили с екологичен стандарт Евро-5, произведени в края на миналото и началото на това десетилетие.

Производителят бе принуден да предложи на клиентите си компенсация, след като общинските власти в Германия получиха правото да забраняват движението на превозни средства с дизелови двигатели, които не покриват нормите за чистота. Субсидията ще бъде достъпна в региони, където собствениците на нафтови коли могат да се сблъскат със законодателна забрана да ги ползват.

За момента програмата предвижда изплащане на парични компенсации само за автомобили с Евро-5, тъй като Mercedes-Benz вече е одобрил пакет от доработки за техните двигатели. Не е изключено обаче в скоро време Daimler да бъде принуден да предложи субсидии и за преоборудването на по-стари дизели.

Първоначално Mercedes-Benz отказваше да преоборудва с нови филтри нафтовите си модели, попадащи в "рисковата група". Производителят предлагаше проблемът да бъде решен чрез обновяване на управляващия софтуер и призоваваше клиентите си да купуват по-екологични коли. Инициативна група от собственици обаче успя да се пребори за програма за модернизация за сметка на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 190

    54 3 Отговор
    Тъкмо се зарадвах, че ще ме субсидират за моите две стари дизелови 190-ки, но прочетох, че това е само за дизели с Евро5, а моите са с Евро 0. Такова разочарование! :D

    Коментиран от #3

  • 2 Ацо

    62 3 Отговор
    Е те ако субсидират 190ки и 124ки само от Софийските села ще фалират,ха,ха!

    Коментиран от #4

  • 3 Gost

    49 7 Отговор

    До коментар #1 от "190":

    Твоите не са Евро 0! Те са регистрирани, като нафтови печки! Мисля, че не е нужно да минаваш и контрол, а само при пожарната, за пожарна безопасност!
  • 4 никси

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ацо":

    АЛО ТОВА СЕ ОТНАСЯ САМО ЗА ГЕРМАНИЯ , КАКВИ СЕЛА ТЕ ГОНЯТ КВИ 5 ЛЕВА ТИ СИГУРНО ЧЕТИШ ИЗ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ , ЩЕТИ СЕ АМА НАНАИ .
  • 5 Ганьо

    9 14 Отговор
    А тук КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ще ги забранят?

    Коментиран от #12

  • 6 Ганьо

    21 2 Отговор
    А и кога в България ще има "инициативна група граждани" която да се пребори с картелите и спекулата в хранителната индустрия?

    Коментиран от #7

  • 7 ЕтоЕднаИДеяЗатеб

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    Ето една идея, отиваш в супермаркет (голям) и на най-долните щандовете продават български стоки. Почваш да купуваш само и едниствено тях. Така западните стоки ще разберат, че правят грешни неща на пазара и ако искат да си сменят тактиката. И престанете с уеднаквяването на някакви глупави стандарти .... Харесвате повече Английските, френските, немските жени - като килограми, визия и начин на живот ... та искате да се уеднаквявате с тях ли. Първо вижте каквъв ви е идеала и после се старайте да го гоните !

    Коментиран от #8

  • 8 Ганьо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕтоЕднаИДеяЗатеб":

    Точно българските стоки поскъпват. НО. Със съдействието на германските вериги. И правителството, което не прави нищо срещу спекулата, която си е криминално деяние!

    Коментиран от #9

  • 9 мнение

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ганьо":

    Западните стоки излизат евтино, защото винаги се мисли как да се свалят производствените разходи! В България не се мисли, за такива неща! Как в една Западна държава, където работниците на заплатите са много по - високи, цената на продукта е по - ниска? Всяка фабрика се бори, за да е конкурентно способна! В България го правят с намаляне, на заплати, в Европа с ефективизиране на производството!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "мнение":

    Малка грешка -заплатите на работниците имам предвит!
  • 11 мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "мнение":

    Малка грешка -заплатите на работниците имам предвит!
  • 12 годечанин

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ганьо":

    КОГАТО СТИГНЕМЕ СТАНДАРТА НА ЕВРОПЕИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ , ТУКА ТРЯБВА ДА ЗАБРАНЯТ ЛОШИТЕ ГОРИВА ,КОЛИТЕ НЕ СА ВИ КАЛПАВИ , ОПРАВЕТЕ СИ ГОРИВАТА ,ОТ ТАМ ИДВАТ КАТРАНИЦИТЕ .
  • 13 nafta

    0 2 Отговор
    опа ще им звъня , някой да има телефон ?
  • 14 сали

    1 0 Отговор
    ас искам да ми дават пари за мерседеса. каде да идъ да зема парити а