Отидете към основна версия

3 417 9

Хървати ще правят моторите за суперкара на Audi

  • audi-
  • rimac-
  • e-tron rs

Германците от Audi са с твърдото намерение, новият им суперкар да се задвижва от електричество. Точно поради тази причина наследникът на R8 ще е чист електромобил. Той ще дебютира през 2023 година и ще се казва e-tron RS.

По-интересното е, че силовият тракт и акумулаторният блок ще се разработват от хърватската компания Rimac. Според британското издание CAR, новият суперкар ще е с алуминиево шаси във вид на монокок и с каросерийни панели от олекотени сплави.

Задвижващият тракт ще е електрически, а мощността му ще е 952 конски сили. Ускорението от място до 100 км/ч ще става за 2.5 секунди, а с едно зареждане e-tron RS ще може да изминава 500 километра.

Цената на e-tron RS ще започва от 200 000 евро. Ако информацията на CAR е вярна, то сътрудничеството между хърватите Rimac и VW ще се задълбочи, защото Audi ще е втората марка след Porschе, която ще работи с Rimac.

Спекулира се, че групата Volkswagen впоследствие ще търси помощ от хърватите и за разработката на предстоящия електрически кросоувър, който ще е с емблемата на Bugatti. В момента Porsche притежава 10% от хърватския стартъп.

Все още няма официална информация от Audi, а само преди месец шефа на Audi Sport заяви, че наследникът на R8 ще запази десетцилиндровия мотор с вътрешно горене. От друга страна все още няма екологично решение за влизане в норми на този двигател.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини