Отидете към основна версия

8 296 6

Доставките на хиперколата Mercedes-AMG One ще започнат през 2021-ва

  • mercedes-benz-
  • amg-
  • one


Спомняте ли си Mercedes-AMG Project One - хиперкар, снабден с двигател от Formula 1 и максимална мощност от 1000 конски сили. Той беше разкрит преди близо две години, но все още не сме видели и един негов екземпляр от Афалтербах. Според немското издание Auto Motor Sport обаче, хиперколата вече се казва Mercedes-AMG One и ще трябва чакаме до 2021-ва, за да я видим на пазара.


Какъв е проблемът? Според информацията не е лесно да се адаптира двигател, който е предназначен за F1, за използване в улично превозно средство. Докладът цитира анонимен вътрешен човек, който твърди, че специалистите са „подценили задачата“ да преработят мощния 1,6-литров V6.


В тяхна защита, актуализираните разпоредби за тестване и за отделяне на вредни емисии направиха нещата много по-строги в Европа. Световната хармонизирана процедура за тестване на леки превозни средства (WLTP) е ориентирана към възможно най-реални условия, което принуди някои автопроизводители да намалят мощността или дори да преустановяват определени модели. Mercedes-AMG трудно може да направи това, тъй като обеща на феновете си хиперкола с легитимен двигател от F1 и поне 1000 к.с. Ще бъдат произведени само 275 екземпляра, като всичките са вече продадени. Цената на Mercedes-AMG One е 2,7 милиона долара, а собствениците със сигурност ще искат от немския автопроизводител да спази обещанието си.


Освен усложненията поради вредните емисии, трябва да се обърне внимание и на специалните нужди, които действително изисква двигател от Formula 1. Човек не просто влиза в състезателен болид и натиска старт бутона. Автомобилите във F1 дори нямат такъв бутон - двигателите се задействат външно. Преди това да се случи, маслото трябва да се загрее. Също така, проблем представлява и животът на този малък двигател, който работи на страшно натоварване. Разбира се, тези 275 екземпляра няма да бъдат за ежедневно ползване, но надеждността със сигурност е фактор.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини