Отидете към основна версия

34 251 65

Най-надеждните кросоувъри на старо

  • класация-
  • рейтинг-
  • кросоувър

Популярността на SUV-тата и кросоувърите расте с всяка изминала година, което ги прави все по-търсени и на вторичния пазар. Това закономерно води до съставянето на отделни класации за надеждност - критерий, който често има повече тежест при избор на употребяван автомобил от този тип, отколкото максималната скорост, конските сили и ускорението.

Въпросът за здравината и издръжливостта при SUV-тата и кросоувърите втора ръка е особено важен, тъй като проблемите при тези автомобили водят до по-скъпи ремонти. Класация на най-надеждните употребявани кросоувъри дава и ежегодното изследване Driver Power на британското сп. Auto Express.

Рейтингът е съставен въз основа на допитване до хиляди собственици в Обединеното кралство. Тази година сред 10-те най-здрави SUV-та и кросоувъри попадат само 2 европейски модела. Всички останали са японски или корейски.

10. Suzuki Vitara

Най-старият автомобил в Топ 10 се произвежда от 2005 г., но превъзхожда по надеждност много по-съвременни и скъпи конкуренти. 91% от собствениците са доволни от Vitara, а със сериозни проблеми са се сблъсквали само 7.8% от тях.

9. Volvo XC60

Първото поколение на XC60 (2009-2017) трябваше да повтори успеха на по-голямото XC90, но се оказа още по-популярно. Повечето собственици все още са впечатлени от модела въпреки възрастта му. За неизправности споменават 15.6% от собствениците, като почти една трета от тях се оплакват от двигателите. Въпреки това нивото на надеждност при шведския кросоувър е 92.3%.

8. Kia Sportage

Третото поколение на корейския кросоувър (2010-2015) се смята за сполучлив автомобил не само във Великобритания. За проблеми споделят 17.3% от анкетираните собственици, като 1/4 от тях са се сблъсквали с неизправности по двигателя. Общият рейтинг на надеждност при модела обаче достига 92.57%.

7. Skoda Yeti

Първото поколение на чешкия кросоувър се произвежда между 2009 и 2017 г. Нивото на надеждността е 92.8%, а основните проблеми не са свързани нито с двигателите, нито със скоростните кутии. От повреди се оплакват 16.7% от собствениците, почти половината от които сочат електрониката като слабо място на модела.

6. Toyota RAV4

Отиващото си четвърто поколение на японския кросоувър вече се е доказало като изключително здрав автомобил. Надеждността му се потвърждава и от Driver Power с рейтинг на надеждността от 94.68%. Девет от десет собственици никога не са се сблъсквали с неизправности. Останалите 10% се оплакват от напълно различни проблеми, което означава, че моделът практически няма типични слабости.

5. Lexus NX

Този премиум кросоувър се произвежда от 2015 г. и продължава да се продава като нов. Рейтингът му на надеждност достига 94.72%, което е очаквано за марката. От повреди се оплакват само 3.3% от собствениците.

4. Lexus RX

Третото поколение на RX (2009-2015) също демонстрира впечатляваща надеждност с рейтинг 95.35%. За проблеми споделят 10.7% от собствениците, което е по-слаб показател, отколкото при NX, но благодарение на други преимущества моделът се класира на по-висока позиция в класацията Driver Power.

3. Kia Sorento

Третата генерация на корейския кросоувър влиза в тройката на най-надеждните кросоувъри с рейтинг на надеждността от 95.66%. От недостатъци се оплакват около 20% от собствениците, които сочат като слабо място сложната електроника. Заради нея Sorento отстъпва второто място на по-простия си роднина Sportage.

2. Kia Sportage

Четвъртото поколение на модела се оказва още по-надеждно от третото, което заема осмо място в класацията Driver Power. За сметка на по-малкото електроника Sportage изпреварва и по-големия си брат. Рейтингът на надеждност е 95.8%, а за проблеми споменават 16.5% от собствениците, но повечето от неизправностите са незначителни.

1. Lexus RX

В рекорден рейтинг на надеждност от 96% класацията Driver Power оглавява четвъртото поколение на RX. От проблеми се оплакват едва 9.1% от собствениците, като в 25% от случаите става въпрос за качеството на лаковото покритие.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.

Свързани новини