Отидете към основна версия

7 573 36

Електрическо Audi A2 изминава 600 км

  • audi-
  • a2-
  • dbm energy-
  • lekker energie-
  • рекорд-
  • електромобил

Подготвено от DBM Energy и Lekker Energie електрическо Audi А2 постави нов световен рекорд за пробег с едно зареждане. Колата е успяла да измине разстоянието от 600 км между Мюнхен и Берлин. Подобна автономия не предлага нито един сериен електромобил в момента.

Според специалисти постижението може да се смята за изключителен пробив, а прототипът отваря пътя към нов тип возила, задвижвани от ток, които действително ще бъдат използваеми в ежедневния живот. Германският министър на икономиката Райнер Брюдерле нарича постижението "истински крайъгълен камък в развитието на транспорта".

Тайната на успеха се крие в акумулаторите от нов тип. Освен че осигуряват много по-дълъг пробег, батериите от йон-литиев полимер тежат с 40% по-малко от досегашните си аналози. Ресурсът им достига 500 000 км. Новата технология носи името Colibri и позволява пълното зареждане на акумулаторите за едва 20 минути.

Рекордът е поставен през нощта при средна скорост от 90 км/ч. Ако не се броят задвижващата техника и намалелият обем на багажника, серийното Audi A2 не е било променяно. Автомобилът е запазил отопляемите си седалки, аудио системата, парктроника и всички останали екстри. При пристигането му в Берлин бордовият компютър е отчитал, че батериите все още имат 18% от заряда си.

"Технологията работи и веднага може да бъде адаптирана за серийното производство. Сега топката е в полето на автопроизводителите, които имат шанса да извършат същинска революция", коментират от DBM Energy и Lekker Energie.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини