Отидете към основна версия

3 191 12

VW придобива 20% от китайски производител на акумулаторни батерии

  • vw-
  • volkswagen-
  • китай-
  • електромобили

Volkswagen AG е готов да придобие 20% дял в китайският производител на акумулаторни батерии за електромобили Guoxuan High-tech Co Ltd. Това са заявили източници Reuters, според които немският автоконцерн ускорява електрическото си присъствие на най-големия автомобилен пазар в света.

Сделката ще доведе до първата пряка собственост на Volkswagen в китайски производител на акумулатори. Ходът изглежда логичен предвид плановете на базираният във Волфсбург автомобилен производител да продава 1,5 милиона нови електромобили и плъгин хибриди годишно в Китай до 2025-а.

Въз основа на пазарната капитализация на Guoxuan от 2.8 милиарда, 20% дял в компанията би трябвало да струва на Volkswagen около 560 милиона долара. След закупуването на акциите немският автоконцерн ще стане вторият по големина акционер в дружеството след основателя Ли Джен, който в момента държи 25%.

Guoxuan е един от многото китайски производители на среден клас акумулаторни батерии зад CATL и BYD. Компанията е базирана в град Хефей, където Volkswagen сглобява електрически превозни средства с JAC Motor чрез джойнт венчър. По този начин немският автоконцерн ще има възможността да управлява по-добре веригата си за доставки.

Основен съперник на Volkswagen на най-големия автомобилен пазар в света е именно Tesla. По-рано този месец американската компания започна да доставя електромобили от своята фабрика за 2 милиарда долара в Китай. В първата фаза на завода Tesla планира да произвежда 250 000 превозни средства годишно.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини