Отидете към основна версия

10 677 22

Ето го новия електрически Fiat 500e

  • fiat-
  • 500e-
  • електромобил

Започва нова ера за Fiat 500 с представянето на напълно електрическа версия на модела. Въпреки това малкият електромобил няма да замести сегашния хечбек.

Fiat 500e е напълно нов проект, който от самото начало е конструиран да бъде електрически. Той ще бъде сглобяван в Торино, докато настоящото поколение на хечбека с ДВГ и хибридни двигатели ще продължи да се произвежда в Полша.

Новият електрически модел запазва вечната форма на Fiat 500, но има и отличителни разлики като по-дебели предни колони на покрива, загладена форма на каросерията, нови LED фарове и освежена радиаторна решетка. Освен това от предницата е премахната емблемата на Fiat, която е заменена с голямо лого "500". Задните светлини създават Е-образен мотив, за да подчертаят, че Fiat 500e е напълно електрически.

Пропорциите му изглеждат почти идентични с настоящото поколение на хечбека, но новият електромобил е малко по-голям. Дължината и ширината са увеличени с по 6 сантиметра, докато междуосието е с близо 2 сантиметра по-дълго.

В каросерията също има иновации. Арматурното табло е разширено хоризонтално, интегрирайки 10,25-инчовия сензорен дисплей, както и серия от бутони, наподобяващи клавишите на пиано. Приборният панел пък е заменен от 7-инчов цифров екран. Воланът е "изрязан" в долната част, а зоната между седалките и плоският под предлагат малко повече вътрешно пространство за пътниците.

Има и много технологии. Новата мултимедийна система Uconnect 5 се свързва с интернет, а достъпът до нея може да бъде осигурен и чрез смартфон. Fiat 500e се предлага с редица системи за подпомагане на водача, включително автоматично спиране, следене на мъртвата точка, асистент за поддържане на лентата и адаптивен круиз контрол. Предлагат се три режима на шофиране - Normal, Range и Sherpa, последният от които силно намалява удобствата и производителността, за да осигури по-дълъг пробег.

Fiat 500e използва един електромотор с максимална мощност от 118 к.с. и 42 кВтч акумулаторна батерия. Според италианците електромобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 9.0 секунди и развива максимална скорост от 150 км/ч. Освен това, Fiat 500e предлага пробег от 320 километра съобразно европейските WLTP стандарти. Батерията може да зареди 80 процента от капацитета си за 35 минути, използвайки зарядно устройство от 85 кВт. Зареждането в домашни условия пък отнема около 14 часа.

Новият електрически Fiat 500e вече може да бъде поръчан в Европа, като се предлага и специално първоначално издание модела, от което ще бъдат произведени 500 екземпляра с начална цена от 37 500 евро. Лимитираната инициална серия ще включва LED фарове, седалки от еко кожа, 17-цолови джанти и пълната гама от налични асистенти на водача.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини