Отидете към основна версия

14 053 32

Koenigsegg Jesko Absolut можел да вдигне над 530 км/ч, но нямало къде

  • koenigsegg-
  • jesko-
  • absolut-
  • скорост-
  • рекорд

Теоретичната максимална скорост на Koenigsegg Jesko Absolut надхвърля 330 мили/ч (531 км/ч), обяви Кристиан фон Кьонигсег в интервю за американското сп. Road&Track. Шведската компания била готова за атака на световния рекорд за скорост на сериен автомобил, но все още се търсело подходящо място за опита.

"Ако се вземат под внимание параметри като челната площ на каросерията от 1.88 м2 и коефициента на въздушно съпротивление (0.278), мощността, предавателните числа на трансмисията и кривата на въртящия момент, компютърните симулации показват, че можем да ускорим до 330 мили/ч и повече", твърди фон Кьонигсег. "Плановете ни обаче не са толкова амбициозни, тъй като всичко зависи от трасето, шофьора и възможностите на колата".

От Koenigsegg определят избора на подходящо място за опита за рекорд като най-сериозно предизвикателство. Пистата на Космическия център "Кенеди" във Флорида, където McLaren Speedtail вдигна 403 км/ч, не отговаря на изискванията заради недостатъчната си дължина, а Volkswagen няма никакво намерение да допуска шведите на изпитателния си полигон в Ера Лесин.

Absolut е екстремна версия на Koenigsegg Jesko, построена специално за постигане на максимално висока скорост. Хиперколата няма фиксирано антикрило като стандартния модел, а два вертикални стабилизатора. 5.0-литровият V8 с два турбокомпресора, мощност 1 622 к.с. и максимален въртящ момент 1 500 Нм е съчетан с деветстепенна роботизирана трансмисия Light Speed Transmission (LST).

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.

Свързани новини