Отидете към основна версия

10 222 10

Всъдеходно купе за колхоза

  • газ-
  • газ-м73

Двуместните всъдеходи са толкова странна и непрактична порода, че общо взето само Suzuki се престраши да пусне едросериен модел с подобна концепция. Далеч преди появата на XC-90 обаче в СССР се ражда автомобил, на който япончето прилича дори на външен вид.

ГАЗ-М73 от 1955 г. е замислен като компактна, повратлива и най-вече проходима кола за механизатори, бригадири и председатели на колхозите из Съюза. Двуместното всъдеходно купе е разработено от специалисти на Горковския завод под ръководството на Г.М.Васерман. Съществува и версия пикап с неголям "леген".

Автомобилът е построен върху шаси от ГАЗ-69, а двигателят и тристепенната скоростна кутия са взети от Москвич 402. Благодарение на късата база и миниатюрните надвеси М73 преодолява с лекота почти всякакви препятствия и направо хвърчи из калищата между нивите.

За отличната проходимост способстват също ниското тегло (под 1 000 кг) и 15-цоловите колела.  1 220-кубиковото моторче развива едва 35 к.с., но те се оказват предостатъчно за толкова малка кола.

Към края на 50-те години на миналия век един от опитните М73 е предаден на МЗМА, където го използват за прототип за версията на Москвич-410 с двойно предаване, произвеждат серийно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини