Отидете към основна версия

6 112 14

Ново 20: дванайсетместен електрически микробус от Tesla

  • tesla-
  • микробус

След като отложи пускането на планирания камион, сега Илон Мъск и компанията му ще разработват 12-местен електрически микробус. Той ще има за цел да превозва пътници през подземни тунели.

Мъск обяви намерението си да изгради електрически обществен транспорт преди четири години, публикувайки на официалния уебсайт на Tesla програмен документ, известен като втората част на „Общия план“ (първата се появи 10 години по-рано, в зората на компанията).

Тогава бяха обявени четири нови модела: компактен кросоувър, пикап, камион и автобус. Вече сме запознати с първите три - Tesla Model Y, Cybertruck и Semi. Но досега нищо не се чуваше за четвъртия.

През 2017 г., когато Мъск създаде The Boring Company за изграждане на подземна високоскоростна транспортна система - един вид „метро за автомобили“ - ни беше показана концепцията за пътническа капсула, в която пешеходците могат да пътуват през същите тези тунели.

Тогава се заговори, че Tesla ще се откаже от разработването на наземен електрически микробус, защото според Мъск кросоувърът Model X вършел същата работа. Сега, според тематичния ресурс Electrek, позовавайки се на The Mercury News, тази седмица транспортното управление на окръг Сан Бернардино в Калифорния е одобрило сделка с The Boring Company.

Става въпрос за първата подземна линия, която ще свърже Кукамонга с международното летище Онтарио. Отсечката е с дължина 4.5 км. По трасето, което ще представлява високоскоростен тунел, ще се използват високоскоростни специални превозни средства съвместната разработка на The Boring и Tesla.

Електрическите ванове за 12 пътници и багажът им ще могат да превозват до 1200 души на ден или повече от 10 милиона годишно. Все още няма подробна информация за новите електромобили. Местните власти трябва да разкрият подробности за проекта през август или септември.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини