Last news in Fakti

8 Юни, 2020 13:26 6 092 14

Ново 20: дванайсетместен електрически микробус от Tesla

  • tesla-
  • микробус

Ново 20: дванайсетместен електрически микробус от Tesla - 1

След като отложи пускането на планирания камион, сега Илон Мъск и компанията му ще разработват 12-местен електрически микробус. Той ще има за цел да превозва пътници през подземни тунели.

Мъск обяви намерението си да изгради електрически обществен транспорт преди четири години, публикувайки на официалния уебсайт на Tesla програмен документ, известен като втората част на „Общия план“ (първата се появи 10 години по-рано, в зората на компанията).

Тогава бяха обявени четири нови модела: компактен кросоувър, пикап, камион и автобус. Вече сме запознати с първите три - Tesla Model Y, Cybertruck и Semi. Но досега нищо не се чуваше за четвъртия.

През 2017 г., когато Мъск създаде The Boring Company за изграждане на подземна високоскоростна транспортна система - един вид „метро за автомобили“ - ни беше показана концепцията за пътническа капсула, в която пешеходците могат да пътуват през същите тези тунели.

Тогава се заговори, че Tesla ще се откаже от разработването на наземен електрически микробус, защото според Мъск кросоувърът Model X вършел същата работа. Сега, според тематичния ресурс Electrek, позовавайки се на The Mercury News, тази седмица транспортното управление на окръг Сан Бернардино в Калифорния е одобрило сделка с The Boring Company.

Става въпрос за първата подземна линия, която ще свърже Кукамонга с международното летище Онтарио. Отсечката е с дължина 4.5 км. По трасето, което ще представлява високоскоростен тунел, ще се използват високоскоростни специални превозни средства съвместната разработка на The Boring и Tesla.

Електрическите ванове за 12 пътници и багажът им ще могат да превозват до 1200 души на ден или повече от 10 милиона годишно. Все още няма подробна информация за новите електромобили. Местните власти трябва да разкрият подробности за проекта през август или септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мога ли да смятам

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ще могат да превозват до 1200 души на ден или повече от 10 милиона годишно.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Дедовия

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мога ли да смятам":

    Не можеш ве, 100 милиона са!
  • 3 Идиот

    10 12 Отговор
    Поредната глупост на Мъск. Абсолютно безмислен проект. Има едно нешо, което се казва Метро за 4.5 км при 100 души във влакче на всеки 10 мин, за 10 часа 6000 души ще превози не 1200.... и няма да има батврии

    Коментиран от #5

  • 4 Абе ден и час за автора е едно и също

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мога ли да смятам":

    Като сметнеш 1200 човека на час, стават около 10 милиона.
  • 5 Идиотска му работа

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Идиот":

    Както си ги сметнал, метрото ще има капацитет 600 души на час, а при Мъск капацитетът е двойно повече, като няма да се налага да чакаш 10 минути, а само докато се напълнят 12-те места. При това, за цената на 4,5 километра Метро, ще може да се построи 45 километра от боринг къмпани, като на всичко отгоре ще стане по-бързо. Да не мислиш че тези които си го поръчват не са чули за метро и дори нямат в градовете си, за да направят разликата?

    Коментиран от #8

  • 6 куку руку ку

    8 3 Отговор
    Малко аритметика... няма да гледаме 1200 на ден и 10 млн. за година, защото в този случай годината трябва да има 8333 дни.
    Но да видим 1200 човека на час... при 12 местно возило, това са 100 тръгвания, или на всеки 36 секунди, трябва да има старирала количка с пътници и багаж. Ами то пътниците трябва да се движат пеша със свръхзвукова скорост за да покрият този критерий.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Първо движението е двупосочно ! И второ кой ти каза че бусовете ще са един , два , три , а не 10 , 20 , 30 ??? Или 100 ??? Айде сега сметни при 30 буса двупосочно какво излиза ?? Май 15 буса за час ще успеят да тръгнат само по 4 пъти или през 15 минути за всеки !!! Но на всяка 1 (една ) минута ще има тръгващ бус !! Сега 15 минути стигат ли ти за 12 пътника , хахахха !!!
  • 8 gost

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Идиотска му работа":

    Щом общинарите са седнали и са си направили офертите, разработили са план и са сключили договор, значи е рентабилно и бързо. Ясно е, че има и други видове транспорт, който е утвърден, но Боринг предлага бърз строеж, евтина поддръжка и ниски разходи. Колко струва една мотриса, един трамвай? Колко струва изграждане на километър метро? Ами ето ви цени: България 30млн. евро на км, Сингапур 130млн, Берлин и Париж - 250млн. и водач е Ню Йорк с 1.5млрд. на км.
  • 9 Лудогорец8

    2 2 Отговор
    Незнам какви сервизи трябва да имат от тесла та да успяват да им сменят гуми, накладки, спирачки интериор, защото тези неща ще се скапват и то доста бързо при постоянно ползване предполагам ще сменят един бус на всеки 3-4 месеца с нов или?
  • 10 мъка

    4 3 Отговор
    Едно кемперче да направи на тази база, с солари на покрива. Отиваш някъде , седиш 5-6 дена да се зареди батерията и продължаваш още 500 км.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "мъка":

    Ами фирмите за кемпери да не спят , това е тяхна работа ! Както купуват пушилници и ги преоборудват , да си купят Модел Х и да го преправят ! Имат всичко , само каросерията се сменя , което си е тяхната работа ! Да не говорим , че може да мъкне пет пъти повече от немощните бусчета с умрели дизелаци !

    Коментиран от #13

  • 12 Вова

    0 0 Отговор
    И мъи 200 местен!
  • 13 Спри да се излагаш

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    с твойте глупости, повтаряш едно и също.
  • 14 незнайко

    0 0 Отговор
    Ще дълбаем земята като къртици, това е бъдещето !!! Не, че сега с метрото не я дълбаем, но това не се смята !!!