Отидете към основна версия

9 398 24

Купуването на бензин в най-богатата петролна страна става все по-трудно

  • венецуела-
  • бензин-
  • криза

Шофьори стоят на опашки по бензиностанциите с дни

Става дума за Венецуела, където купуването на гориво е все по-трудно. Бензинът се продава в определено количество и се взима предвид регистрационния номер на автомобила.

Венецуела има най-големите запаси от петрол в света, а горивото в страната е едно от най-евтините. Това се дължи до голяма степен на държавните субсидии. Въпреки това местните шофьори постоянно са изправени пред недостиг на гориво.

От 1 юни 2020 г. цените на бензина се повишиха в страната. Президентът Николас Мадуро обяви в края на май, че от юни цената на бензина, включително със субсидиите, ще бъде 5000 боливара или 2.5 щатски цента за литър.

Сега собствениците на автомобили могат да разчитат на 120 литра на месец, а тези на мотоциклети - на 60 литра. Над този обем цената на бензина ще бъде 50 цента за литър.

Освен това продажбата на гориво се извършва във връзка с регистрационния номер на автомобила. В понеделник бензин може да се купува от собственици на автомобили с номер, завършващ на 1 и 2, във вторник, ако завършва на 3 и 4, в сряда, ако е 5 и 6, в четвъртък, ако е 7 и 8, в петък, ако е 9 и 0.

Изключение правят 200 бензиностанции в страната, които са получили правото да продават чуждестранно гориво. То се продава на високи цени, но без ограничения. Според Ройтерс, веднага след въвеждането на новите правила, на бензиностанциите са се образували огромни опашки, като шофьорите трябва да чакат по цял ден.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини