Отидете към основна версия

4 341 8

Ferrari остана без права за дизайна на най-скъпия си модел

  • ferrari-
  • 250 gto-
  • реплика-
  • дизайн

Сега италианската компания притежава лиценз за модела 250 GTO, но само за производство на колички в мащаб

Ferrari загуби юридическата битка за дизайна на емблематичния спортен автомобил 250 GTO. Сега всеки може да произвежда копия от култовото Ferrari. Според Carscoops през юни 2019 година Ferrari влезе в съда с твърдението, че италианската компания Ares Design планира да произвежда реплики от 250 GTO.

Съдът се произнесе в полза на Ferrari. Тогава, според Daily Mail, колата 250 GTO е призната за произведение на изкуството. Така моделът попадна под закрилата на авторското право и закона за интелектуалната собственост, което означава, че всяко копиране или друга употреба на дизайна на автомобила е възможно само с разрешение на притежателя на авторските права.

Нещо повече, по този начин колата е приравнена към картините на Леонардо да Винчи или Пабло Пикасо. Но с това сагата не приключи. Впоследствие Ares Design се свърза със Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз, като заяви, че Ferrari не е използвал правата за автомобила, регистрирани през 2008 г., през задължителните последни пет години.

Ares Design подчерта, че Ferrari не използва дизайна от 1964 година. И когато италианският производител кандидатства за дизайна през 2007 година, той всъщност никога не е възнамерявал да го използва. В резултат на твърдението Ferrari загуби битката, като успя да запази само правата си да проектира 250 GTO само като автомобилни с играчки. Ще припомним, че през 2018 година Ferrari 250 GTO се превърна в най-скъпия автомобил, продаван някога. В САЩ на търг такъв автомобил от 1963 г. беше продаден за 70 милиона.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини