10 Юли, 2020 08:49 4 312 8

Ferrari остана без права за дизайна на най-скъпия си модел

  • ferrari-
  • 250 gto-
  • реплика-
  • дизайн

Сега италианската компания притежава лиценз за модела 250 GTO, но само за производство на колички в мащаб

Ferrari остана без права за дизайна на най-скъпия си модел - 1

Ferrari загуби юридическата битка за дизайна на емблематичния спортен автомобил 250 GTO. Сега всеки може да произвежда копия от култовото Ferrari. Според Carscoops през юни 2019 година Ferrari влезе в съда с твърдението, че италианската компания Ares Design планира да произвежда реплики от 250 GTO.

Съдът се произнесе в полза на Ferrari. Тогава, според Daily Mail, колата 250 GTO е призната за произведение на изкуството. Така моделът попадна под закрилата на авторското право и закона за интелектуалната собственост, което означава, че всяко копиране или друга употреба на дизайна на автомобила е възможно само с разрешение на притежателя на авторските права.

Нещо повече, по този начин колата е приравнена към картините на Леонардо да Винчи или Пабло Пикасо. Но с това сагата не приключи. Впоследствие Ares Design се свърза със Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз, като заяви, че Ferrari не е използвал правата за автомобила, регистрирани през 2008 г., през задължителните последни пет години.

Ares Design подчерта, че Ferrari не използва дизайна от 1964 година. И когато италианският производител кандидатства за дизайна през 2007 година, той всъщност никога не е възнамерявал да го използва. В резултат на твърдението Ferrari загуби битката, като успя да запази само правата си да проектира 250 GTO само като автомобилни с играчки. Ще припомним, че през 2018 година Ferrari 250 GTO се превърна в най-скъпия автомобил, продаван някога. В САЩ на търг такъв автомобил от 1963 г. беше продаден за 70 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малиии

    2 2 Отговор
    Това нещо, като "българско" право ?
  • 2 сектант

    8 6 Отговор
    Няма страшно, сега Дачия ще ги купят дизайна и ще дръпнат още повече над другите премиум марки.
  • 3 Bai hoi

    8 0 Отговор
    Виж фаровете са крадени от дъстър,а задницата мяза на лоджи Х. Много добрА комбимация, с 1.5 тдци-то ще мърка.
  • 4 Алфа Вълкът

    3 4 Отговор
    На кратко, всеки който броил по десетки милиони за тая кола. Си го набутал сам до макарите.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    36 бр. произведени. Поименно колега 😂😂😂
  • 6 Този

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    На кратко, тая компания е закупила патента за формата на автомобила. Или както каза колегато №3 Много добрА комбимация, с 1.5 тдци-то ще мърка. Те такива извращения ще правят. Според теб дали оригиналът ще се обезцени заради тая гавра
  • 7 1234578

    2 0 Отговор
    Какво авторско право? Инженерите и дизайнерите разработвали Fеrrаri GTO 250 през 1964 г. и собственика на фирмата по онова време вече не са между живите. Собтвениците на авторското право отдавана са в гробищата. Сегашните собственици на Fеrrаri, да не се опитват да "печелят" или пречат на други да печелят с фалшивото си "авторско право"

    По същата логика на Fеrrаri, фирмата Deutz може да предяви претенции върху авторското право на четиритактовият бензинов двигател изобретен от Ото. И да иска всички съвременни автомобилни фирма да спрат да произвеждат бензинови ДВГ, защото Deutz държи патента. Доколкото знам, има срокове колко време да важи патента, май беше 20 години. По същата логика днес само фирмата Ксерокс трябваше да има право да произвежда копирни машини и лазерни принтери.
  • 8 От Перник

    1 0 Отговор
    А гоУфа кога ще го приравнят към картините на Леонардо да Винчи или Пабло Пикасо?