Отидете към основна версия

23 472 81

Тествахме новата Dacia Duster Blue Line

  • dacia-
  • duster-
  • blue line-
  • тест

Непретенциозен автомобил с повишена проходимост, който ще ви изненада и с много прилична динамика и с изключително нисък разход на гориво

Второ поколение на Duster се появи на бял свят преди три години и бързо се превърна в един от лидерите по продажби в сегмента на компактните SUV-та както у нас, така и в Европа. За новата генерация на Duster, дизайнът на която е дело на българин, сме ви разказвали подробно, а сега ще обърнем внимание на една юбилейна версия, наречена Blue Line.

Миналата година, горе-долу по същото време, ви разказахме за първата специална версия на модела, която беше представена през март 2019-а в Женева. Става дума за Duster Red Line - едно SUV, впечатляващо с по-ефектен външен вид и с наистина интересен двигател, който е съвместна разработка на гигантите Mercedes-Benz и Renault. Модификацията Red Line е както само с предно предаване, така и във вариант 4х4 и с бензинов двигател.

Сегашната "синя" серия пък е оборудвана с един от най-добрите двигатели на Режията - 1.5 dCi. С тази разновидност румънците отбелязват 15-ата година от завръщането си на европейския пазар. Именно на нея акцентираме в момента, след като ѝ направихме обстоен тест драйв. Ето и първоначалните ни впечатления.

Екстериор

Първото, което прави впечатление във външния вид на автомобила, е новият син цвят. Той е наречен "син метал" и се предлага за първи път в модел на Dacia. Именно в този цвят беше решен и тестовият ни Duster. Иначе лимитираната серия Blue Line се предлага в шест екстериорни цвята. От външния вид на очи се набиват и интересните нови 17-цолови джанти със син център, както и лъскавите черни В-колонки и странични огледала.

Интериор

Що се отнася до салона, той впечатлява с стилни и същевременно екстравагантни сини вложки в тапицерията, като и със сини елементи по някои от детайлите на арматурното табло. Версията Blue Line разполага и с доста прилично оборудване, в което са включени опции като камера за задно виждане, климатроник, паркинг сензори и информативен седеминчов сензорен екран. Последният е част от новата аудио-навигационна система Media Nav Evolution.

Всичко останало е същото като при стандартния Duster от високите нива на оборудване. Уредите са стандартни, но информативни. Седалките са без прекалена странична поддръжка, но сравнително комфортни, а мястото за багаж е оптимално за автомобил от този клас.

Двигател и ходови характеристики

Интерес представлява новата шумоизолация на купето. До този момент Duster страдаше от проблем с шумоизолирането, който личеше особено при по-високи магистрални скорости. Сега този проблем е отстранен, като това става за сметка на по-дебели стъкла и повече шумопоглъщащи материали.

Дизеловият двигател е безшумен дори и при високи скорости, а мощността му от 115 конски сили е напълно достатъчна. 4х4 системата е добре позната на феновете на модела, като за нея смело можем да кажем, че е една от най-добрите в този клас автомобили. Минусът е, че вариантът 4х4 не се предлага с автоматична скоростна кутия.

Цена

И тук идва най-интересната част. Въпреки по-ексклузивното изпълнение и по-богатото базово оборудване, Duster Blue Line се предлага у нас на доста атрактивни цени. Налични са три варианта на екипировка, като цената на дизеловите варианти с ДДС е 33 870 лв. за версията само с предно предаване и 37 870 лв. за вариантът Blue dCi 115 к.с. 4x4, който е със задвижване и на четирите колела. За тези пари получавате непретенциозен автомобил с повишена проходимост, който ще ви изненада и с много прилична динамика и с изключително нисък разход на гориво.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.

Свързани новини