Отидете към основна версия

10 489 102

Honda официално възражда NSX

  • honda-
  • nsx-
  • таканобу ито

За наследник на култовия NSX се заговори още през 2001-ва. Тогавашните прогнози предвиждаха прототип за автосалона в Токио същата година и сериен модел през 2003-та. Концепт наистина бе показан, но проектът не получи развитие.

През 2006 г. от Honda потвърдиха официално, че новият NSX със сигурност ще атакува пазара не по-късно от 2008-а. Японците дори заговориха в конкретика за техническите параметри на колата. Когато и това обещание си остана в сферата на фантазиите, вината бе хвърлена върху икономическата криза.

Само година по-късно обаче за размразяване на проекта започна да тръби британското сп. Auto Express, което неизвестно как се бе сдобило с техническа илюстрация на бъдещото купе подробности за дизайна му. Последва ново разочарование, което вече уби и последните надежди у почитателите на модела.

Поредният слух за ново поколение на NSX от есента на миналата година основателно бе приет с подозрение. Сведенията в японската преса и най-вече точните цифри, които публикува американското сп. Motor Trend, обаче запалиха нова искрица отимизъм. Тогава за пръв път се заговори, че наследникът на култовия автомобил ще бъде хибрид.

След 10 години назлъндисване обаче ръководството на Honda изглежда най-сетне е взело официално решение за възраждането на NSX.

Потвърждение даде самият президент на Honda Таканобу Ито. По думите му новата генерация вече се разработва. Новият модел действително няма да разполага с V-образен десетцилиндров двигател, както се предполагаше по-рано, а с хибридна система на задвижване.

Подробности около техническите параметри на бъдещия NSX все още няма, но японците уверяват, че това ще е най-екологичният суперкар без това да пречи на динамиката му. Таканобу Ито дори намеква, че моделът ще стане един от най-бързите серийни автомобили в света.

По непотвърдени данни мощността от бензиновия двигател и електромотора ще се разпределят и по двете оси на колата.

Първата генерация на NSX се появи на бял свят през 1990 година. Бе оборудвана с 3.2-литров V6 с мощност 280 к.с. и бе замислена като конкурент на Nissan Skyline и Toyota Supra. Впоследствие стана ясно, че преките съперници на NSX са по-скоро Ferrari и Porsche.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини