Отидете към основна версия

2 590 20

Откраднаха Tesla с рядка цигулка за милион долара

  • tesla-
  • цигулка-
  • кражба

Музикалният инструмент е създаден от известен майстор преди 310 години

В началото на декември в Лос Анджелис изчезва цигулка от 1710 година. Музикалният инструмент е бил в салона на кола, която някой е откраднал. Полицията все още не е успяла да проследи престъпника, казва Los Angeles Times.

310-годишната цигулка принадлежи на Роуланд Уайнстийн, търговец на изкуства и собственик на галерия в Сан Франциско. Бизнесменът разказа, че на 8 декември е излязъл от бялата си Tesla, като случайно ключа от колата изпада от джоба на собственика и остава в колата. Тъй като електрическата кола се заключва автоматично, ако водачът напусне купето с ключа, автомобилът остава отключен.

Роуланд Уайнстийн влиза в къщата си само за няколко минути, но когато се връща, колата вече не е на паркинга. По ирония на съдбата причината цигулката да се озове в колата е, че Уайнстийн иска да я премести на по-безопасно място. Открадната цигулка е в отлично състояние и през 2013 година. Уайнстийн я купува на търг за 500 000 долара . Сега музикалният инструмент се оценява на 980 000 долара.

Предприемачът се свърза с полицията и ФБР. Според предварителната версия престъпникът е искал да открадне електрическа кола и не е подозирал, че такъв ценен инструмент може да бъде оставен в салона. Роуланд Уайнстийн се притеснява, че похитителят поради незнание може да повреди крехката цигулка.

Въпреки това, както каза предприемачът, тя е застрахована, но обещава да плати 25 хиляди долара за информация за местоположението на инструмента. Открадната цигулка е толкова ценна, защото е създадена по време на така наречения „златен век“ в историята на цигулковото изкуство - в началото на 18 век. Създаването ѝ се приписва на майстора Джером Амати II.

Любопитното е, че това не е първият път, в който Роуланд Уайнстийн се сблъсква с кражба. През 2011 г. рисунка от 1965 г. от Пабло Пикасо изчезва от галерията му, но всичко завършва добре - престъпникът е открит в рамките на един ден. Работата на Пикасо все още виси в галерията, а предприемачът не планира да я продава.

Защо собственикът на Tesla-та не е използвал специалното приложение, в което можете не само да проследявате местоположението на колата си, но и да контролирате нейните функции - не се съобщава. Наскоро в Австралия например едно момиче, благодарение на такова приложение, успя да спаси колата си от кражба.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини