Отидете към основна версия

6 178 40

Audi възражда NSU или DKW?

  • audi-
  • urbanconcept-
  • nsu-
  • dkw-
  • auto union-
  • франкфурт 2011

Европейските марки проидължават да се роят. Малко след като BMW обяви официално създаването на новия си суббранд i, от Audi също представи свой проект за екологичен автомобил за града. Маскиран прототип на колата бе показан в началото на седмицата, а няколко дни по-късно от Инголщад публикуваха и рисунки на автомобила, който ще дебютира на салона във Франкфурт.

Двуместният UrbanConcept представлява радикално возило с открити 21-цолови колела и тесен кокпит, който напомня донякъде на култовия Messerschmitt Kabinenroller от 50-те години на миналия век. Задвижват го два от електромоторите на e-tron.

Каросерията е изработена от подсилен с въглеродни нишки полимер. В отговор на появилите се коментари, че автомобилът вероятно използва архитектурата на сходния като концепция Volkswagen XL1, от Audi побързаха да декларират, че прототипът не е базиран на нито едно от съществуващите возила на концерна.

Дизайнът на UrbanConcept съчетава различни елементи от актуалния стил на марката, включително доминиращата радиаторна решетка, трапецовидните фарове и високите странични бордове. Ветроупорното стъкло със скрити опорни колонки прилича на визьор на мотоциклетен шлем.

Достъпът до купето става възможен след отместването на покрива назад по подобие на изтребителите. Вътре има място за двама, а от Audi описват разположението на местата с формулата "1+1". Макар да изглежда аскетично, интериорът е изработен от висококачествени материали, включително въглеродни нишки и алуминий. Арматурното табло с формата на самолетно крило изглежда като част от силовата структура.

От Audi не разкриват подброности за механиката и техническите характеристики на прототипа. Засега е ясен само броят на двигателите и типът на батериите, които са йон-литиеви. Според експерти серийната версия на концепта надали ще бъде толкова екстравагантна, а UrbanConcept има за цел само да сондира мнението на публиката преди да бъде взето решение за крайната съдба на проекта.

Актуалните слухове в германската автомобилна индустрия, че Audi разработва конкурент на smart и i-бранда на BMW, съвпадат изцяло с появата на новия прототип. Най-смелите предположения свързват UrbanConcept с възраждането на някоя от старите марки в състава на някогашния Auto Union, която да бъде тясно специализирана в производството на градски автомобили. Като отлични кандидати за новата роля били разглеждани NSU и DKW.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини