Отидете към основна версия

13 891 6

Автоматични измервателни уреди в колата, които често лъжат (ЧАСТ II)

  • сензори-
  • съвети

ЧАСТ I

Продължаваме със сензорите в автомобила, които, по една или друга причина, не работят адекватно. Някои сензори не работят адекватно поради възраст и износване. Други показват непълна информация, защото са програмирани по много специфичен начин.

7. Сензор за вътрешна температура


Датчиците за температура в купето почти никога не работят адекватно, дори когато става въпрос за скъпи модели автомобили. Основната причина за лошото им поведение е, че температурата на въздуха в салона на колата най-често е изключително разнородна. Следователно работата на този сензор може изобщо да бъде игнорирана.

8. Сензор за външна температура


Често автомобилният термометър работи дори по-малко адекватно от сензора за вътрешна температура. Коректността на показанията директно зависи от сезона и местоположението на оборудването. При много автомобили термометърът е зад предната броня, поради което дава невярна информация през лятото. Причината е, че през летните месеци е прекалено горещо от асфалта, а и от самата кола и показанията са неверни.

9. Сензор за детонация


Сензорът за детонация е едно от онези неща в колата, които работят постоянно, но почти винаги не са перфектни. Трудно е да се направи нещо по въпроса, освен ако оборудването не е напълно неизправно. Повечето от проблемите със сензора за детонация произтичат от особеностите на неговото инсталиране. Нищо не може да се направи за този предсказуем проблем.

10. Сензор за налягане на маслото


Да разчитате изцяло на сензор за налягане на маслото не стара кола е добра идея. Проблемът е, че това устройство предупреждава водача за проблеми само когато налягането падне под 0.5 бара. Проблемът е, че тогава лагерите на коляновия вал вече страдат. При съвременните "умни" сензори, които дават много по-точна информация обаче, почти няма такива проблеми.

11. Сензор за кислород


Това е сензор, който служи за намаляване на количеството вредни емисии от превозните средства. Въпреки това, рано или късно той също започва да лъже, ако горивото или въздухът са неравномерно разпределени върху цилиндрите. Сензорът може да се повреди поради проблем със свещи, компресия в цилиндрите, разхерметизиране на изпускателния колектор или повредени инжектори. Понякога сензорите за кислород се развалят и от не много прецизни майстори по време на ремонт на автомобила.

12. Сензор за температура на двигателя


Строго погледнато, това оборудване не следи температурата на двигателя, а температурата на охлаждащата течност на двигателя. Сензорът може да започне да греши сериозно, ако топлоустойчивата пластмаса на дюзата, към която е прикрепен, е повредена. С други думи, оборудването може да не забележи изтичане на антифриз и да продължи да съобщава, че ситуацията е идеална.

13. Сензор за скорост


За разлика от повечето други измервателни уреди, по-голямата част от автомобилите имат скоростомери, настроени да показват грешна информация. Сензорът за скорост винаги добавя няколко километра в час към реалните цифри. Това се прави, за да се подобри безопасността, така че шофьорите да се движат с по-ниска скорост.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини