Отидете към основна версия

34 772 63

Ще се изправи ли Audi срещу S63 AMG?

  • mercedes-benz-
  • audi-
  • rs8-
  • s63 amg

При всеки удобен случай от Mercedes-Benz не пропускат да се похвалят, че наточеното изпълнение на техния флагман S63 AMG е най-добрата кола в света. Това твърдение не е далеч от истината, а като се вземе предвид фактът, че луксозният седан с маса над два тона (2 045 кг) ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.4 секунди, съмненията съвсем се разсейват.

Един от "враговете" на Mercedes - марката Audi - никога не се е отказвала от производство на преки конкуренти в почти всички класове. В арсенала на инженерите от Инголщат има достатъчно високи технологии и мнозина очакваха "Четирите кръга" да извадят аналог на S63 AMG, като дори се спекулираше, че съвсем скоро Audi ще пусне наточен голям седан с името RS8.

Въпреки всички тези твърдения в интервю за Car & Driver главният инженер на quattro GmbH Щефан Райл изнесе съвсем друга информация. Според него всяка модификация с индекс RS е длъжна да предлага мощност с 20-25% по-висока от тази на изпълненията S. В този ред на мисли, според Райл, за компанията е безсмислено да инвестира пряк конкурент на S63 AMG.

От интервюто на Райл става ясно още, че на този етап в Audi въобще не мислят за разработка на RS8. За да създадат подобна машина и тя да е конкурентна на S-Klasse, в Инголщад трябва да напомпат двигател, който да е с мощност приблизително 650 конски сили. Това, според инженера от quattro GmbH, е неоправдан разход, защото двигател с голям работен обем ще е безполезен за останалите модели на марката.

Експертите отбелязват и факта, че продажбите на флагмана на Audi А8 съвсем не са толкова големи, колкото тези на S-Klasse, което окончателно накланя везните към тезата на Райл. Ще припомним, че върховата модификация S63 AMG (долната снимка) разполага с V-образен осемцилиндров мотор с мощност 585 к.с., а максималният въртящ момент е 900 Нм и се достига в диапазона 2 250 - 3 750 об/мин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини