Отидете към основна версия

5 274 11

Mazda върна Ванкеловия мотор в производство след 11-годишна пауза

  • mazda-
  • mx-30-
  • ванкелов двигател

Новият двигател ще задвижва хибридната MX-30

След като в началото на годината Mazda официално възроди Ванкеловия двигател под формата на генератор за хибридната MX-30, сега дойде време серийното производство на роторния мотор да бъде възродено. Това се случва точно 11 години след като последната Mazda с „ротор“ слезе от поточната линия през юни месец 2012-та. Става въпрос за лимитираната Mazda RX-8 Spirit R, която бе произведена в ограничена серия само за японския пазар.

Първото приложение на ротационен двигател на Mazda е в модела Cosmo Sport 110S от 1967 г. с двуроторния Ванкел с мощност 110 конски сили. При MX-30 двигателят е с обем от 830 кубика и генерира 75 конски сили при 4700 оборота в минута и 116 нютон метра при 4000 оборота в минута. Моторът не е свързан по никакъв начин към колелата, а всъщност предава енергията към генератор, който може да презарежда батерията, за да постигне общ пробег от над 600 километра с едно зареждане.

В началото на годината помощник-ръководителят на отдела за разработка на двигатели заяви, че "роторът е нашият символ". Йошиаки Ногучи продължи като допълни, че спортна кола с такъв двигател остава "мечта", но добави, че сега не е подходящият момент за това.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Свързани новини