Last news in Fakti

22 Юни, 2023 12:28 5 257 11

Mazda върна Ванкеловия мотор в производство след 11-годишна пауза

  • mazda-
  • mx-30-
  • ванкелов двигател

Новият двигател ще задвижва хибридната MX-30

Mazda върна Ванкеловия мотор в производство след 11-годишна пауза - 1

След като в началото на годината Mazda официално възроди Ванкеловия двигател под формата на генератор за хибридната MX-30, сега дойде време серийното производство на роторния мотор да бъде възродено. Това се случва точно 11 години след като последната Mazda с „ротор“ слезе от поточната линия през юни месец 2012-та. Става въпрос за лимитираната Mazda RX-8 Spirit R, която бе произведена в ограничена серия само за японския пазар.

Първото приложение на ротационен двигател на Mazda е в модела Cosmo Sport 110S от 1967 г. с двуроторния Ванкел с мощност 110 конски сили. При MX-30 двигателят е с обем от 830 кубика и генерира 75 конски сили при 4700 оборота в минута и 116 нютон метра при 4000 оборота в минута. Моторът не е свързан по никакъв начин към колелата, а всъщност предава енергията към генератор, който може да презарежда батерията, за да постигне общ пробег от над 600 километра с едно зареждане.

В началото на годината помощник-ръководителят на отдела за разработка на двигатели заяви, че "роторът е нашият символ". Йошиаки Ногучи продължи като допълни, че спортна кола с такъв двигател остава "мечта", но добави, че сега не е подходящият момент за това.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    17 33 Отговор
    За нищо не стават тия двигатели!
    Само за лапнишараните са интересни!
  • 2 Перничаник

    39 2 Отговор
    Ние тука у Перник отдавна ползваме винкелов двигател.
  • 3 Този

    14 10 Отговор
    Казват символ, казват колко е важен за Мазда. Ама е с куп кусури. Почти няма предимства пред Ото. Основно недостатъци. На тези не вярвам как извъртат нещата. И скайактив Х беше чудо, ама и там провал.

    Коментиран от #11

  • 4 гост

    14 12 Отговор
    За тия дето са забравили да припомня !!! Среден пробег до основен ремонт от 80 до 100 000 км !!!! Всеки който е карал ванкелова Мазда ще го потвърди !!! При МАСОВА гаранция в момента за автомобили 160 000 км !! А за електромобил 160 000 дори е смешно , при обявени официално от Тесла 1 600 000 км живот на задвижването !!

    Коментиран от #5

  • 5 анонимен

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Тесла колко гаранция дава, норвежец ?Май 160 к.км.
    Повече само със смяна на батерията и електромотора.
    Много поздрави на Грета.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "анонимен":

    Ами случайно вече ако си забравил , то от ЕГН то сигурно , хахах , Тесла отначало даваше НЕОГРАНИЧЕНА гаранция 8 години !! И понеже тарикатите веднага се ориентираха и почнаха да въртят по 200-300 000 ГОДИШНО за ТЪРГОВСКИ цели и да печелят на гърба на Тесла , беше принудена да ги ограничи на 160 000 , които са 10 годишна употреба на нормален средностатистически шофьор !! Което не пречи всеки ден да се появяват нови бройки с по милион и отгоре км !! И все по- често БЕЗ никаква смяна на батерия и мотор !! Което си е официално обявено със новите задвижвания от 2018 година !! Поздрави на кюмбето , дето търси моргата да умре , хахаха !!

    Коментиран от #7

  • 7 Стан

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Няма нищо за смяна след като изгори като факла.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Стан":

    От над 6 милиона произведени по пътищата дали ще събереш барем 100 изгорели ??? При положение , че за всяка се пише и обявява по сто пъти навсякъде ??? Щото аз от 6 милиона кюмбета само в България ще събера не 100 , ами 100 ХИЛЯДИ изгорели !! За начало !!

    Коментиран от #9

  • 9 Мнение

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ей такива рибки като теб търсят рибарите от "зелената сделка"!

    Чул недочул и вече с две ръце сигурен, че по-надеждно и еко от съвременният таблет на колела нямало???
    Поне малко се поинтересувай за това, колко ел двигателя и батерии са сменени от таксиджия на тесла, след над милион км пробег!
    А след това виж, колко ел автомобили втора ръка има!
    И накрая виж, колко от бежанците от Украйна, разчитаха на своите ел таблети да ги изведат от войната и колко ги зарязваха на сред пътя!
  • 10 Така,така

    1 2 Отговор
    Ванкеловият мотор е гаранция за последващи куп проблеми с поддръжката,обслужване,сервизи и тн.Следва зверско обезценяване и това прави тази кола безмислена,а за БГ направо глупава инвестиция.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.