Отидете към основна версия

14 001 24

За първи път на живо: Новата Dacia Duster (ВИДЕО)

  • dacia-
  • duster-
  • spring-
  • женева

Кросоувърът бе показан в Женева

Женева, Швейцария. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

През ноември месец миналата година Dacia представи третото поколение на един от най-продаваните кросоувъри у нас и в Европа – Duster. Сега румънският бранд показа колата на живо по време на изложението в Женева, а ние сме там, за да ви покажем всичко от нея.

С дължина 4343 мм, новият Duster е почти идентичен с предшественика си по размери. Това обаче е постигнато с помощта на различна платформа, преминаваща към по-усъвършенстваната архитектура CMF-B. Благодарение на тази модерна архитектура, адаптирана от компанията-майка Renault, товарният обем е нараснал с шест процента до 472 литра. Освен това пътниците отзад се възползват от по-голямо пространство за краката.

Въпреки подобните размери, дизайнът е коренно различен като ясно си личат по-острите контури, които наблюдаваме, както и в изцяло обновената форма на модела. Фаровете вече имат по-правоъгълен дизайн с Y-образни дневни светлини, а радиаторната решетка е изтънена. Под нея има голям отвор за охлаждане, който придава по-агресивен вид на "джипа".

Пластмасови компоненти обгръщат цялата долна част на автомобила, включително калниците, страничните прагове и броните. Забелязваме, че задната врата вече не разполага с дръжка на обичайното си място; вместо това тя е преместена в колоната. В задната част виждаме напълно нова интерпретация с почти триъгълни задни светлини и елегантен заден капак.

Интериорът отразява ъгловите линии на екстериора и дава приоритет на функционалността пред съвременната естетика. Въпреки това водачите ще се радват на седем-инчов цифров инструментален панел и 10,1-инчов сензорен екран. Освен това има до четири осветени USB порта, безжично зареждане на смартфони, аудиосистема с шест високоговорителя и поддръжка на безжични системи Android Auto и Apple CarPlay. Традиционният скоростен лост е заменен с малък превключвател на очакваното място.

Няма да откриете дизелов двигател, тъй като изпитаният 1,5-литров dCi от Renault вече не се използва. Вместо това през 2024 г. Duster ще се предлага с двигателя TCe 130 - 1,2-литров агрегат с турбокомпресор. Този трицилиндров двигател работи по цикъла на Милър и може да бъде съчетан със задвижване на предните или всички колела с шестстепенна механична трансмисия. От Dacia твърдят, че разходът на гориво е намалял с 10% в сравнение с неелектрифицираната версия на същия двигател, като същевременно е подобрена производителността.

Двигателят ECO-G 100 работи на газ (LPG) и може да измине до 1300 км с 50-литров бензинов резервоар и 50-литров резервоар за LPG, напълно зареден. Резервоарът за бензин е разположен под задната седалка, а резервоарът за втечнен нефтен газ - под пода на товарното отделение, така че товарният капацитет остава непроменен. Втечненият нефтен газ е не само значително по-евтин от бензина, но Dacia твърди, че емисиите на CO2 са намалени с 10% в сравнение с еквивалентен двигател, работещ само с бензин.

Най-значимата новина в областта на задвижването е възприемането на хибридна конфигурация, наследена от Jogger. Тя съчетава 1,6-литров двигател с два електромотора, батерия с капацитет 1,2 kWh и автоматична трансмисия. Единият от електромоторите осигурява 49 конски сили, а другият служи като стартер/генератор. Duster Hybrid 140 поддържа рекуперативно спиране, а двигателят му винаги стартира в електрически режим. От Dacia твърдят, че разходът на гориво се намалява средно с 20% и до 40% при шофиране в града. Румънската марка изчислява, че в градски условия ще се движите в електрически режим през 80% от времето.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.

Свързани новини