Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 10:04 13 923 24

За първи път на живо: Новата Dacia Duster (ВИДЕО)

  • dacia-
  • duster-
  • spring-
  • женева

Кросоувърът бе показан в Женева

За първи път на живо: Новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 1

Женева, Швейцария. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

През ноември месец миналата година Dacia представи третото поколение на един от най-продаваните кросоувъри у нас и в Европа – Duster. Сега румънският бранд показа колата на живо по време на изложението в Женева, а ние сме там, за да ви покажем всичко от нея.

С дължина 4343 мм, новият Duster е почти идентичен с предшественика си по размери. Това обаче е постигнато с помощта на различна платформа, преминаваща към по-усъвършенстваната архитектура CMF-B. Благодарение на тази модерна архитектура, адаптирана от компанията-майка Renault, товарният обем е нараснал с шест процента до 472 литра. Освен това пътниците отзад се възползват от по-голямо пространство за краката.

Въпреки подобните размери, дизайнът е коренно различен като ясно си личат по-острите контури, които наблюдаваме, както и в изцяло обновената форма на модела. Фаровете вече имат по-правоъгълен дизайн с Y-образни дневни светлини, а радиаторната решетка е изтънена. Под нея има голям отвор за охлаждане, който придава по-агресивен вид на "джипа".

Пластмасови компоненти обгръщат цялата долна част на автомобила, включително калниците, страничните прагове и броните. Забелязваме, че задната врата вече не разполага с дръжка на обичайното си място; вместо това тя е преместена в колоната. В задната част виждаме напълно нова интерпретация с почти триъгълни задни светлини и елегантен заден капак.

Интериорът отразява ъгловите линии на екстериора и дава приоритет на функционалността пред съвременната естетика. Въпреки това водачите ще се радват на седем-инчов цифров инструментален панел и 10,1-инчов сензорен екран. Освен това има до четири осветени USB порта, безжично зареждане на смартфони, аудиосистема с шест високоговорителя и поддръжка на безжични системи Android Auto и Apple CarPlay. Традиционният скоростен лост е заменен с малък превключвател на очакваното място.

Няма да откриете дизелов двигател, тъй като изпитаният 1,5-литров dCi от Renault вече не се използва. Вместо това през 2024 г. Duster ще се предлага с двигателя TCe 130 - 1,2-литров агрегат с турбокомпресор. Този трицилиндров двигател работи по цикъла на Милър и може да бъде съчетан със задвижване на предните или всички колела с шестстепенна механична трансмисия. От Dacia твърдят, че разходът на гориво е намалял с 10% в сравнение с неелектрифицираната версия на същия двигател, като същевременно е подобрена производителността.

Двигателят ECO-G 100 работи на газ (LPG) и може да измине до 1300 км с 50-литров бензинов резервоар и 50-литров резервоар за LPG, напълно зареден. Резервоарът за бензин е разположен под задната седалка, а резервоарът за втечнен нефтен газ - под пода на товарното отделение, така че товарният капацитет остава непроменен. Втечненият нефтен газ е не само значително по-евтин от бензина, но Dacia твърди, че емисиите на CO2 са намалени с 10% в сравнение с еквивалентен двигател, работещ само с бензин.

Най-значимата новина в областта на задвижването е възприемането на хибридна конфигурация, наследена от Jogger. Тя съчетава 1,6-литров двигател с два електромотора, батерия с капацитет 1,2 kWh и автоматична трансмисия. Единият от електромоторите осигурява 49 конски сили, а другият служи като стартер/генератор. Duster Hybrid 140 поддържа рекуперативно спиране, а двигателят му винаги стартира в електрически режим. От Dacia твърдят, че разходът на гориво се намалява средно с 20% и до 40% при шофиране в града. Румънската марка изчислява, че в градски условия ще се движите в електрически режим през 80% от времето.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    18 5 Отговор
    Извинете Но Двигателя е Рено
  • 2 капиталист

    48 4 Отговор
    Дизайна е много хубав , обаче стези 1,0 литрови двигатели не знам .

    Коментиран от #18

  • 3 НЕСЕКТАНТ

    14 12 Отговор
    Екстра е!
  • 4 Борко

    22 1 Отговор
    Традиционният скоростен лост е заменен с малък превключвател на очакваното място,,не е баш така нещо,,
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    21 8 Отговор
    За 18 000 лева ще се замисля дали да не я купя, но над 20 000 категорично не.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Мъдрия

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Сигурни ще е над 50 бона

    Коментиран от #9

  • 8 Ввв

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Хаха тази лагерна количка ще е базово сигурно около 40бона,нашият за 18 чака….
  • 9 бай Кольо

    17 13 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрия":

    Колега лятос си взе нова Сандеро ,бензин с газ 3 цилиндъра и като добави нужните екстри(който при другите марки не са опция) даде почти 40 хилки!!!Айде мерси,ама предпочитам 5-7 годишен премиум за тия пари,че и ще останат.
  • 10 Колегата.

    31 1 Отговор
    Колеги, уважавайте мнението на другите! Това че мислим различно е добре иначе всичко щяхме да караме еднакви автомобили и всичко друго щеше да ни е еднакво. Нека всеки взема решение за себе си.
  • 11 Хахохи

    13 1 Отговор
    И внимание, най-важното е цената 52 000лв. за цикъла на Мирър и 56 000лв. за феноменалния хибрид и 140к.с., официално на сайта можете да си ги поръчате и да сте в първите 100бр. за България. Аз исках на газ, но още не се предлага.
  • 12 Стамат

    13 13 Отговор
    Аман вече от рекламиране на косачки било на бензин,ток или газ!!! Аз пък си взех TOUAREG V8 4.2TDI !!! :э

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Джамбaза

    31 2 Отговор
    Имам автосервиз и от опит мога да ви посъветвам.
    Не си купувайте нови коли.
    Купете си стари премиум марки за тези пари!
    И ние деца храним.
  • 14 Режия

    9 5 Отговор
    Страхотна!
  • 15 Еееее

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Стамат":

    Бай-Стамате при тебе земята е плоска,та за това..
  • 16 Факт

    7 2 Отговор
    Не изглежда лошо ! Но стига вече с тия ръчни скорости... 2024г е ...малко модернизиране ? Иначе от Румъния представителство да си я купиш с три хиляди лв поне по-евтино!
  • 17 Смех

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Стамат":

    Стамате ама да не крадеш после дизел от полски тирове
  • 18 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "капиталист":

    5-6 години най-много. Няма друг начин. Най-издръжливите двигатели в историята са били с голяма кубатура и недотам много конски сили.Обратното е катастрофа. Прост пример от недалечното ни минало: Двигател на Фолксваген 1,8 / 90 к.с., има и много други,американските с 4-5 литрови мотори и едва до 300 - 400 к.с. също са вечни. Три цилиндъра, 1,3 130:-140 к.с да влачат над тон и половина без пасажери ...

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Малко инфо

    8 0 Отговор
    Днес от сайта на Дачия за новия Дъстър:

    Tce 130 4x4 - 52 780 лв.

    HYBRID 140 - 55 780 лв.

    Това са стартовите цени, за който се интересува.
  • 21 мда

    4 4 Отговор
    истинският народен автомобил, без конкуренция в класа си
  • 22 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Тези двигатели са разчетени до 200 хиляди километра. Въпроса е - колко караш. Ако караш над 20 хиляди километра годишно, това е проблем. Ако влизаш до 20 хиляди си ОК. Защото автомобил на 10 години вече няма стойност. Та, така. Европа въобще минава в тая гама. Немци и французи. Защо ти е "вечен" мотор като всъщност, след 10 години въобще не е ясно какво следва? Принципно имам доста познати каращи такива автомобили които вече са доста над 100 хиляди и нямат никакви проблеми.
  • 23 Аз имам

    4 0 Отговор
    Дъстър 1 4х4 фейс (2016). С куция 1.2 tce. 138к км не съм имал особено ядове. Ако не броим накладки и пр... Съм сменил няколко тампона на около 90-95к, ламбда сонда и предни амортисьори. На около 150 - трябва верига. Не е Мерцедес, БМВ или Ауди, но ако кажа, че не ми върши отлична работа ще излъжа. Зимата на ски, лятото по язовири, пикници - ок е, не е джип, но определено е автомобил с повишена проходимост.
  • 24 Край

    4 0 Отговор
    Свърши купона, Рено реши да унищожи Дъстъра. Махнаха двата мотора, които стават. Дизела и 150тсе,сега ни пробутват 3цилиндрови недоразумения за 1,5тона СУВ и някакъв абсолютно недомислен хибрид за извън пътя!?!