Отидете към основна версия

1 240 2

Ford спря производството на Focus заради стачка

  • ford-
  • focus-
  • саарлуис

Проблемът е в един от дистрибуторите

Производството в завода на Ford в Саарлуис, Германия, е спряно поради стачка на близките доставчици, което прекъсва доставките на части и струва на автомобилния производител около 1 млн. евро на ден, съобщава Бенджамин Грушка, ръководител на работническия съвет на завода.

Стачката, инициирана от около 500 членове на IG Metall при доставчици, сред които Magna Stanztechnik, Benteler, Tenneco, Rhenus LMS и Lear, започна в петък и засегна производството на единствения модел на завода - компактния Focus. Стачката доведе до забавяне на доставките на основни компоненти, като двигатели/части на трансмисията, оси, части на каросерията, кабелни системи и изпускателни системи.

Грушка спомена, че производството може да се възобнови бързо след приключване на стачката. Говорител на Ford потвърди в понеделник, че спирането на производството продължава, без да коментира финансовите последици.

Ford възнамерява да прекрати производството на Focus в завода в Саарлуис през следващата година, което ще доведе до закриването на 3500 работни места, като част от прехода към продажба единствено на електрически автомобили в Европа. Заводът във Валенсия, Испания, избран за производство на следващото поколение електрически автомобили на Ford, засенчи завода в Саарлуис.

В неотдавнашното споразумение между Ford и служителите в Саарлуис условията включваха продължаване на заетостта на 1000 работници до края на 2032 г., обезщетения при напускане, бонуси, създаване на компания за прехвърляне и програми за квалификация.

Работниците на доставчиците обаче търсят подобен компенсационен пакет. IG Metall съобщава, че служителите в дружествата доставчици, които обикновено са на възраст над 50 години, са загрижени за перспективите си за намиране на алтернативна работа.

Benteler заяви, че е представила оферти и ги е подобрила значително миналата седмица. Въпреки това, според говорител на Benteler, от IG Metall не са получени отстъпки.

Ford активно търси инвеститор, който да поеме контрола над завода в Саарлуис, като според съобщенията първоначалният интерес е бил от страна на китайски автомобилни производители като BYD, които по-късно са се оттеглили от преговорите.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини