Отидете към основна версия

2 430 15

Акционерите одобриха заплатата на шефа на Stellantis

  • stellantis-
  • таварес

Компанията очаква да подобри резултатите от 2023-та

Инвеститорите в Stellantis одобриха годишното възнаграждение на главния изпълнителен директор в размер на 23,5 млн. евро на годишната среща. Въпреки че 3 от 10 представители на инвеститорите на годишната среща на 16 април в Амстердам не са съгласни с решението, Тавареш ще получи възнаграждението си в обещания размер.

Цифрите обаче подкрепят Карлос Тавареш: През 2023 г. Stellantis увеличи нетната си печалба с 11% в сравнение с предходната година и, което е най-важно, увеличи дивидентите с 16% (общо 4,7 млрд. евро, 1,55 евро на акция). Пазарът обаче реагира доста хладно, като акциите на Stellantis на Миланската фондова борса загубиха 2,98% в края на търговията на 16 април, много повече от спада от 1,65%, регистриран от борсовия индекс в един много нервен ден.

По време на събранието, главният изпълнителен директор на Stellantis подчерта това: "След рекордната 2023 г. ние продължихме напред по стратегическия план за 2030 г. 2024 г. ще продължи да бъде година на предизвикателствата, с някои положителни елементи и някои насрещни ветрове, като например разходите за труд, инфлацията и влиянието на електрификацията. Ще продължим да правим това, което умеем най-добре - да постигаме добри резултати. Портфолиото от електрически превозни средства ще нарасне с 60% до 48 превозни средства". Но електрическите автомобили ще трябва да струват по-малко. Говорейки за китайската конкуренция (например Dongfeng, която обяви интерес към производство в Италия), Таварес подчерта, че "тя ще се насочи главно към автомобили в ценовия диапазон под 20 000 евро", като припомни неотдавнашното пускане на Citroën e-C3, точно калибриран в тази категория.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини