Отидете към основна версия

1 693 4

VW намери нов партньор за производство на батерии

  • vw-
  • volkswagen-
  • батерии-

PowerCo ще сътрудничи на германците

Volkswagen току-що постигна голяма победа в надпреварата за технологиите за батерии от следващо поколение. Германският автомобилен производител обяви ново споразумение с американския стартъп QuantumScape за осигуряване на производството на твърдотелни батерии.

Тази сделка заменя предишното им съвместно предприятие и предоставя на подразделението за батерии на Volkswagen, PowerCo, правото да произвежда масово тези батерии по лиценз. Но има уловка: зелената светлина зависи от това дали технологията на QuantumScape ще достигне определени етапи и дали Volkswagen ще плаща лицензионни такси.

Съгласно това споразумение PowerCo има потенциала да произвежда огромните 40 гигаватчаса (GWh) твърдотелни батерии годишно, с възможност за удвояване на това производство. Това е достатъчно за захранването на около 1 милион електрически превозни средства годишно - значителен тласък за амбициите на VW в областта на електрическите превозни средства.

"Тази технология е на прага на пробив", казва Франк Блом, главен изпълнителен директор на PowerCo. Чрез комбиниране на иновативния дизайн на батерията на QuantumScape с производствените мощности на PowerCo, те се стремят да ускорят масовото производство.

Точното превозно средство, предназначено за тази нова технология на батериите, остава в тайна, но едно е ясно: Volkswagen подготвя почвата за по-дълъг пробег и по-конкурентен електрически парк.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини