Отидете към основна версия

4 427 25

Без повече пияни тираджии: DAF свърза дрегера към ръчната спирачка

  • daf-
  • проверка за алкохол-
  • дрегер-
  • tir

Измина повече от седмица, откакто новорегистрираните в Европейския съюз камиони трябва да имат задължително оборудване според актуализираните изисквания. DAF обаче въведе не само задължителни, но и допълнителни системи, които може да се превърнат в задължителни за всички камиони, при това в близко бъдеще.

Така например по желание на собственика на автопарка може да се монтира сензор за наличие на алкохолни пари в кръвта на водача. Но тук производителят има едно интересно решение относно дрегера, в който водачът трябва да духа.

DAF не е свързал този атрибут директно с ключа за запалване, както обикновено се случва с други производители на т.нар. "алкохолно заключване", а го е свързал с пружинния лост на ръчната спирачка. Има смисъл, защото практическото приложение е по-ефективно.

Според нидерландските инженери дрегерът, свързан към ръчната спирачка, е по-подходящ за спецификата на използване на такъв вид превозни средства. В края на краищата шофьор, който е пил алкохол, все още ще може да запали двигателя, за да използва климатика или да зареди батериите.

Но заключеният лост на ръчната спирачка няма да му позволи дори да премести колата на паркинга. Така че можете да запалите двигателя, но не и да шофирате!

Подготовката за инсталиране на дрегер в ръчната спирачка вече е препоръчителна опция, списъкът се отнася до „фабрична инсталация, която позволява да се свърже устройството“. Всеки превозвач сам решава дали да подложи шофьорите си на този допълнителен контрол.

Напомняме, че новите разпоредби, наречени „Общи правила за безопасност“ или накратко GSR, се прилагат за камиони и влекачи, регистрирани в страните от Европейския съюз от 7 юли 2024 година. Сега списъкът на задължителното оборудване включва:

Автоматично активиране на аварийната аларма при рязко спиране.
Камера за заден ход или сензори.
Система за предупреждение за скорост, работеща в този участък.
Радари, които предупреждават за хора или предмети в страничната сляпа зона.
Радарно предупреждение за хора или предмети директно пред камиона при потегляне.
Фабрична настройка, която ви позволява да поставите блокировка за алкохол, която блокира запалването, докато човек не премине тест за алкохол.
Система, която следи времето за шофиране и предупреждава за възможни симптоми на умора.
Система за контрол на налягането в гумите. Това ще включва и ремаркета и полуремаркета.
Система, която следи поведението на водача и предупреждава за признаци на невнимание на пътя. Отложено за 2026 г.
Кабината е проектирана да намалява слепите зони, осигурявайки директна видимост за пешеходци или велосипедисти. Това може да бъде например увеличаване на обема на остъкляването. Отложено за 2029 г.
„Черна кутия” за запис на информация за цялостното движение на автомобила непосредствено преди инцидента. Отложено за 2029 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.

Свързани новини