Отидете към основна версия

1 864 7

Бойко Коцев: Работим за привличане на руски туристи

  • бойко коцев-
  • русия-
  • туристи

Ивайло Калфин ще бъде на работно посещение в Москва на 3 март. Той ще се срещне с представители на руското правителство, Федералното събрание и българския бизнес

България се надява през тази година да няма спад на руските туристи у нас. Това заяви българският посланик в Москва Бойко Коцев на пресконференция в навечерието на националния празник 3-ти март.

Икономическата криза, слабата рубла и инфлацията могат да накарат много руснаци да се откажат тази година от почивка в чужбина. Въпреки неблагоприятната ситуация обаче България прави всичко възможно да запази нивото на руските туристи у нас, каза пред БНР посланик Коцев.

Мисля, че нивото ще се запази по няколко причини. България е страна, която по своята духовност, култура и традиционно близки връзки е едно много добро място, което е предпочитано от руските граждани. България е гостоприемна и създава условия гражданите на Руската федерация да се чувстват добре по нашите курорти и балнео центрове, каза Бойко Коцев.

Според него създаването на Министерство на туризма ще гарантира благоприятни условия за руските гости. От 2015-а година те имат и нови визови облекчения, които ще бъдат на тяхно разположение, ако руските туристи са посещавали вече страната ни.

"Ние получаваме газ от три направления, сега се разработва четвърто - Каспийският регион, а в перспектива и от Близкия Изток. За нас това е важно, защото когато се карат Русия и Украйна, страда България", посочи посланикът ни.

Посланикът прогнозира благоприятно развитие на търговско-икономическите отношения между страните. По думите му, заради украинските събития българският износ за Русия се оскъпява, защото стоките трябва да се доставят по обиколни маршрути:

Най-важното е да се постигне мирно решение в Украйна на базата на минските споразумения във времевия график, в който те бяха договорени. Това ще даде една допълнителна възможност да се облекчат процедурите, свързани със стокооборота между България и Русия, преди всичко в областта на селското стопанство.

Посланик Коцев каза, че страната ни трябва по-активно да използва връзката Варна - порт Кавказ и Ро-Ро ферибота Бургас - Новороссийск.

България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода “Южен поток”. Това заяви посланикът ни в Русия Бойко Коцев.

По думите му, български компании продължават работа по проекта, изпълнявайки задълженията си по сключените вече договори. Коцев допълни, че България все още не е получила официално уведомление за прекратяването на “Южен поток”. От думите му стана ясно, че вицепремиерът Ивайло Калфин ще бъде на работно посещение в Москва на 3 март. Той ще се срещне с представители на руското правителство, Федералното събрание и българския бизнес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини