Отидете към основна версия

3 867 10

"Турски поток" влезе в задънена улица

  • турски поток-
  • турция-
  • русия-
  • газ-
  • газпром

Реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетика, включително и "Турски поток" са  обсъдили в телефонен разговор президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп  Ердоган, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Разговорът се е състоял във вторник по искане на Анкара. Двамата държавни глави са  обсъдили и програмата за предстоящи срещи на високо ниво.
От Кремъл не разкриват дали разговорът ще даде тласък на проекта за нов газопровод по дъното на Черно море.   

Въпросът за транзитните такси и понижаването на цената на руския газ за Турция чрез  “Турски поток“ стигнаха до задънена улица, разкрива руският делови в. "Комерсант".
Според изданието препъни камъка е отстъпката от 10,25%. В началото на февруари турският  енергиен министър Танер Йълдъз обяви, че "Боташ" е договорила с "Газпром" отстъпката, но  оттогава се бави подписването на анекс към договора. В отговор Анкара започна да бави  издаването на нужните разрешителни за строежа на "Турски поток", писа в. "Хюриет".

Междувременно във вторник в Турция беше даден старта на Трансанадолският газопровод  (TANAP).
В церемонията участваха президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Турция Реджеп Ердоган  и Грузия Гиорги Маргвелашвили, зам.-предцедателят на Европейската комисия Марош Шевчович,  президентът на SOCAR и Управителния съвет на ТАНАП Ровнаг Абдулаев, министърът на  енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, министърът на енергетиката и природните ресурси  на Турция Танер Йълдъз.

Трансанадолският газопровод (TANAP) e ключова част от инфраструктурата на Южния газов  коридор. Предвижда се газопроводът с дължина от 1850 км да премине през територията на  Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. Днес бе поставено началото на  строителството на тръбата, което се очаква да бъде завършено през 2018 г.

Тогава газопроводът трябва да влезе в експлоатация с първоначален капацитет от 16 млрд.  м3/год. През 2023 г. се очаква капацитетът да достигне 24 млрд. м3/год, а през 2026 г. –  максимума от 31 млрд. м3/год. От 2020 г. по него трябва да бъдат транзитирани към Европа  10 млрд. м3/год. азербайджански газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз. Това  количество включва и договорения 1 млрд. м3/год. за България.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини