Отидете към основна версия

1 524 6

Откриха Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

  • откриха-
  • инвестиции-
  • банка

Тя се изправя срещу Световната банка и Международния валутен фонд

На пищна церемония днес китайският президент Си Цзинпин откри Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, съобщи The Economic Times.

Специалистите възприемат банката като конкурент на Световната банка, оглавявана от САЩ. Въпреки недоволството на Вашингтон, близки американски съюзници като Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Филипините и Южна Корея станаха членове на новата институция.

„Финансовите нужди в Азия за основна инфраструктура са абсолютно огромни“, заяви Цзинпин в речта си по откриването. Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции ще започне да функционира от второто тримесечие на 2016 г. Очаква се тя да отпуска заеми от между 10 и 15 млр. долара годишно през първите 5 години.

Президент на банката е Цзин Лицюн. Той заяви, че все още няма. Той заяви, че в момента няма конкретни инфраструктурни проекти, за които се знае, че ще бъдат финансирани.

От общо 57 съучредители, с най-големи дялове в банката са Китай, Индия, Русия, Германия и Южна Корея. Тя се разграничава от Световната банка и Международния валутен фонд, като според специалисти нейния успех би променил балансът в световната икономика. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини