Last news in Fakti

16 Януари, 2016 17:59 1 520 6

Откриха Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

  • откриха-
  • инвестиции-
  • банка

Тя се изправя срещу Световната банка и Международния валутен фонд

На пищна церемония днес китайският президент Си Цзинпин откри Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, съобщи The Economic Times.

Специалистите възприемат банката като конкурент на Световната банка, оглавявана от САЩ. Въпреки недоволството на Вашингтон, близки американски съюзници като Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Филипините и Южна Корея станаха членове на новата институция.

„Финансовите нужди в Азия за основна инфраструктура са абсолютно огромни“, заяви Цзинпин в речта си по откриването. Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции ще започне да функционира от второто тримесечие на 2016 г. Очаква се тя да отпуска заеми от между 10 и 15 млр. долара годишно през първите 5 години.

Президент на банката е Цзин Лицюн. Той заяви, че все още няма. Той заяви, че в момента няма конкретни инфраструктурни проекти, за които се знае, че ще бъдат финансирани.

От общо 57 съучредители, с най-големи дялове в банката са Китай, Индия, Русия, Германия и Южна Корея. Тя се разграничава от Световната банка и Международния валутен фонд, като според специалисти нейния успех би променил балансът в световната икономика. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карли

    0 1 Отговор
    Това е Банката на ПРОМЯНАТА и независимостта от Хамериканският кух долар, който го печатат Частният Федерален Резерв и евреите . Дали ще се минат със сребърно и златно покритие. Това бе главната причина мафията да разстреля президента Кенеди заради въвеждането на сребърното покритие на долара. Зад Азиатската банка са златните активи на Русия, Китай и Бразилия - най големи в света.
    САЩ ги няма, надали ги има и тези които ги съхраняваше от ІІ световна война до сега. Затова тя е против. Факти за това говори, че най-близките и съюзници станаха членове на Азиатската банка.
  • 2 Опел

    0 0 Отговор
    "Очаква се тя да отпуска заеми от между 10 и 15 млр. долара годишно през първите 5 години"
    Тъкмо се зарадвах че ще прескочат долара като валута, ама...
    Защо не минат на рубли?
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Дано да греша,но тая банка е създадена ЗА ДА БЪДЕ ИЗТОЧЕНА!Не може Китай ,Русия и Индия-държави с най-девалвирали валути да правят "банка" ,а за парлама да вкарват и по няколко "бизнесмена" от Европейски държави,БЕЗ ОБАЧЕ ДА СЕ УТОЧНЯВА С КАКЪВ ПРОЦЕНТ УЧАСТИЕ ВЛИЗАТ?!!
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Абе ''Карли"ви е дал най точният коментар а вие сте му нацвъкали минуси да ви е.. у промитите мозъци. Азиатският съюз е в ход , това е началото на края на частните еврейски банки с гръмките и заблуждаващи имена 'световна банка' и международен валутен фонд''.Държавите създали тази банка имат нужната сила да влияят на кухия долар и дори да го сринат!! предстоят интересни събития ....

    Коментиран от #6

  • 5 Гого

    0 0 Отговор
    Това е крачка напред. Най важното е че заемите, които е давала световната банка ще бъдат опростени след време тъй като са на база хартии без покритие/долар/, а азиатската ще е обвързана със златото. Дошло е време разделоно
  • 6 аха

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    минусите ги е нацвъкал кон - ТРОЛ