Отидете към основна версия

4 483 3

След „Южен поток” „Газпром” щурмува  Черно море с „Посейдон”

  • южен поток-
  • газпром-
  • черно море-
  • посейдон

680 000 тона тръби още са складирани в български пристанища

„Газпром” подписа с италианската компания „Едисон” и с гръцката ДЕПА меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия. Това става ясно от съобщение на сайта на руския газов холдинг.

Документът е подписан днес в Рим. Неговата основна цел е да оптимизира доставките на руско синьо гориво за Стария континент чрез южното направление.

За целта се предвижда страните активно да работят, за да могат да реализират капацитета на изграденото трасе от „Едисон” и ДЕПА - ITGI Poseidon. То има за цел да свърже газовите мрежи на Турция, Гърция и Италия.

Под термина „трети държави” директорът на консултантската компания East European Gas Analysis Михаил Корчемкин смята, че най-вероятно трябва да се разбира България, защото до Гърция няма друг начин да се стигне заради силно влошените отношения на Москва с Анкара, пише РБК.

Корчемкин обаче е скептичен доколко възраждането на „Южен поток” под формата на „Посейдон” е реалистично на фона на липсата на свежи капитали в „Газпром” и действащите срещу Кремъл западни санкции.

В. „Ведомости” припомня, че 680 000 тона тръби за подводната част на „Южен поток” още са складирани в български пристанища.

„Ведомости” отбелязва, че това е третият опит на Кремъл да реализира износ на газ през южното направление. Първите две – „Турски поток” и „Южен поток” се провалиха.   

При изграждането на новия газопровод ще се спазят всички изисквания на ЕС. „Посейдон” има за цел да превърне Италия в голям газов хъб в Южна Европа и да засили ролята на Гърция като коридор за енергийни доставки.

Атина планира да изгради в района на Александруполис терминал за втечнен природен газ. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини