Отидете към основна версия

2 608 1

Проблем за френските вина

  • вино-
  • време-
  • глобално затопляне-
  • франция

Глобалното затопляне води до повишаване на средните температури във Франция, респективно до по-ранно узряване на гроздето и със сигурност ще повлияе върху качеството на виното. При по-дълъг топъл период френските лозя могат сериозно да пострадат.

Учени от Харвард публикуваха в списание Nature Climate Change статия, в която прогнозират, че на част от винопроизводителите ще им се наложи да преминат в други региони на страната или да се насочат към друг бизнес. Данните за последните 500 години показват, че днес реколтата се събира с две седмици по-рано в сравнение с преди.

Най-ясно изменението на климата си личи след 1980 г. в региони като Шампан, Бургундия и Бордо. Тези изменения оказват влияние не само върху периода на съзряване, но и на качеството на събраната продукция, отбелязват учени. На няколко пъти за последните години регионите за добив на грозде отчетоха рекордно висока реколта.

Ако климатичните промени продължат то сорта грозде „пино-нуар”, който се отглежда в Бургундия или „мерло” в Бордо вече няма да могат така лесно да се адаптират към измененията на времето. При това най-добрите условия за отглеждане на „шардоне” са в южна Англия и този регион ще може да замести френския Шампан.

В редица държави винопроизводителите сравнително лесно успяват да се приспособят към „по-меките” климатични условия, като преместват производството в друг регион. Във Франция това е по-трудно, заради географската „привързаност” на сортовете. През XX в. средната годишна температура във Франция се е увеличила с 1.5 градуса по Целзий, като процесът на затопляне продължава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини