Отидете към основна версия

1 199 4

Безработицата в България паднала под средната за ЕС

  • безработица-
  • работници

На пазара на труда има положителни тенденции и нивото на безработица в България е 7,3%, което е под средното за ЕС. Основният проблеми, по който работя съвместно с работодатели, синдикати и местните власти, е съкращаването на прехода от образование към заетост и престоя в бюро по труда.

Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред журналисти по време на работно посещение в Ямбол.

За тази цел инициирахме промяна в Закона за насърчаване на заетостта, с която областните комисии по заетост на всеки 6 месеца ще правят прогнози за нуждите от работници. Така инвестициите, които държавата прави в обучения и квалификация ще са много по-ефективни, каза Русинова.

България разполага с 658 млн. лв. за развитието на интегрирани социални услуги през настоящия програмен период на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) (2014-2020). Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред журналисти по време на работно посещение в Ямбол.

Със средствата ще се разшири дейността на дневните центрове, за да може те не само да осигуряват място, където децата с увреждания например да пребивават, а да предлагат комплекс от образователни и здравни услуги, рехабилитация, както и възможност за подпомагане на майките, обясни Русинова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини